- Kunnskapen om skredfare for lav
Kun 1 av 3 av de spurte i en undersøkelse utført for Den Norske Turistforening og Røde Kors er sikker på hvordan man kan vurdere hva som er skredfarlig terreng.
Les også: Slik vurderer du skredfarlig terreng
I en fersk undersøkelse utført av Opinion for DNT og Røde Kors svarer 48 prosent at de er usikre eller ganske usikre på å vurdere hva som er skredfarlig eller utrygt terreng.
Bare seks prosent har plassert seg selv i kategorien svært sikker på om de kan vurdere skredfarlig terreng, 24 prosent sier de er ganske sikre.
– Undersøkelsen viser at kunnskapsnivået om skredfare fremdeles er for lavt selv om Norges innbyggere generelt har en høy kompetanse på det å bruke naturen. Snøskred tar dessverre liv hver eneste vinter, og nå er det viktig at vi sørger for å få ned den andelen som ifølge undersøkelsen er usikre på egen sikkerhet i vinterfjellet, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.
Flere ferdes i fjellet
Denne vinteren har 11 personer mistet livet i snøskredulykker i Norge. Ikke siden 2010/2011-vinteren, da 13 omkom, har så mange mistet livet i snøskred. I 2018 deltok frivillige fra Røde Kors i 42 skredaksjoner.
Røde Kors og DNT er likevel enige om at flere nordmenn har kunnskap om toppturer og skredfare enn før.
– Vi må huske at det er mange flere ute på tur nå enn det var for ti år siden. Toppturer vinterstid har blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg, og det er det stadig flere som bli bevisst på, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
Stor pågang på kurs
Nordmenn ønsker mer friluftskunnskap, og tar mer utdanning enn før. Den Norske Turistforening i løpet av det siste året opplevd en deltakerøkning på over 20 prosent på sine kurs, og interessen for skredkurs skutt i været.
– Skredvett handler ikke bare om brattkjøring i alpint terreng, men om å gjøre gode vurderinger og valg både før - og under tur. Vi ønsker at alle skal bruke den fantastiske fjellheimen vår, spesielt i påsken, og følger du DNTs kvistede løyper er du trygg. Vi anbefaler også å alltid sjekke snøskredvarselet på varsom.no, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
Ressurssider om snøskred:
- DNT: Unngå snøskred – ta trygge veivalg
- Varsom.no: Oppdaterte snøskredvarsler fra NVE
- Røde Kors: 6 gode tips for å unngå å bli tatt av snøskred
Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, og Bernt Apeland, generalsekretær i Røde Kors er tilgjengelig for intervjuer på Oslo Sentralstasjon fra klokken 08:00 mandag 15. april.
For ytterligere spørsmål, ta kontakt med pressetelefonen i Røde Kors: 94 87 29 99 eller DNT: 484 50 526.
Undersøkelsen er utført av Opinion for DNT og Røde Kors, og 1087 personer svarte på spørsmål om fjellvett.