Utstilling: «Stillheten etterpå - krigens tause vitner»
Mandag 17. desember kl 11.30, presenterer Røde Kors utstillingen «Stillheten etterpå – krigens tause vitner» på Rådhusplassen i Oslo. For mennesker fanget i kampsonen, er flukt ofte eneste utvei.
Utstillingen beskriver tomheten som blir igjen etter kampen har stilnet. Etterlatte gjenstander fra hverdagsliv ligger igjen som tause tidsvitner og forteller unike historier.
«Det er en påminnelse om at de som rammes av krig, er mennesker akkurat som deg og meg»
Fotograf Anmar Quasi dro til Baiji og Ramadi i Irak for å samle noen av historiene. Utstillingen består av bilder og forskjellige gjenstander hentet ut fra hjem og hus der mennesker en gang levde sine liv: En dukke sitter igjen i piggtrådgjerdet, en rosa kosebamse dekket av betongstøv, en sykkelklokke som ingen kan bruke lenger eller et skoleskilt til en skole som er totalrasert.
Gjenstander fra krigsfoto stilles ut
Med tillatelse enten fra eierne eller fra lokalsamfunnet, er disse gjenstandene hentet ut fra bygninger som nettopp var ryddet for eksplosiver, fra raserte gater, fra en skole som er i ferd med å bli bygget opp igjen.
Nå har de funnet veien til Oslo.
- Jeg håper de som går forbi her hver dag, tar seg tid til å se på disse bildene, se på gjenstandene. Det er en påminnelse om at de som rammes av krig, er mennesker akkurat som deg og meg, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i Norges Røde Kors.
Hvert sjette barn vokser opp i konfliktsoner
Ett av seks barn i verden vokser opp i land rammet av krig og konflikt. I Jemen dør et barn hvert 10. minutt, i Syria må opptil 250 barn flykte fra sine hjem hver eneste time.
De må forlate leker, bamser, sykler, venner.
- Etter hvert som stadig større del av verdens befolkning lever i urbane strøk, flyttes også krigshandlingene i større grad inn i byene. Det blir brukt våpen som ikke er ment for trange gater og områder med sivile, og som har veldig stort skadeomfang. Da er det veldig stor fare for at sivile og uskyldige mennesker blir ofre, sier Apeland.