Snøskred kan ramme også veier og flatmark

Røde Kors ber turgåere og reisende være bevisst på at vått vær og plussgrader kan føre til skred som rammer langt utover selve skredområdet.

På Nordvestlandet er snøskredfaren nå i store områder gradert til nest høyeste nivå (4 av 5), som betyr at skredene kan bli store og nå langt.
 
I Møre og Romsdal gir temperaturstigning og mye regn økt fare for naturlig utløste skred.
 
– I første rekke øker dette faren for skred som kan ramme infrastruktur og bebyggelse, siden det ikke er skivær i disse områdene akkurat nå, sier Tormod Eldholm i Røde Kors´ ressursgruppe for skred. 

Økt beredskap

Røde Kors i Møre og Romsdal har på bakgrunn av dette økt sin beredskap i Sunndal kommune.
 
Røde Kors støtter NVEs råd om å holde avstand til skredterreng, spesielt områder der terrenget er brattere enn 30 grader og i bekkedaler. 
 
Fredag er snøskredfaren økende også i Indre Troms og Nord-Norge. Faren for naturlig utløste skred, altså skred som ikke utløses av mennesker, er økende.
 

– Det som også er viktig å vite er at naturlig utløste skred også kan skape farlige situasjoner i store områder nedenfor bratta. Det har skjedd at mennesker har blitt tatt av skred i nærmest flatt terreng, i det såkalte utløpsområdet for skred, sier Eldholm.

Slik unngår du skred:

Det finnes flere måter å unngå skred på. I første rekke å lese skredvarslene detaljert, ikke bare se på faregradene, mener Eldholm.
 
Er man først ute i terrenget og er usikker på om man befinner seg i fareområder, er Eldholms råd følgende:
 
– Se etter ferske skred. Hvis du ser slike, ser at snøskavler er i ferd med å sprekke opp eller hører drønn i snøen, er det tydelige tegn på at du kan være i farlig område. Vær også oppmerksom på at utløpsområdene for mulige skred kan være store, sier Eldholm.
 

Nyttige ressurssider:

• Video: Skredekspert forklarer: Slik vurderer du skredfaren

• Sjekk skredfaren der du er på varsom.no

• Slik unngår du snøskred – seks gode tips fra Røde Kors.

 
For mediehenvendelser kontakt Røde Kors pressevakt:
+47 94 87 29 99