Digital leksehjelp: – Pågangen er doblet etter koronautbruddet
Røde Kors-frivillige står klare til å hjelpe med leksene nå som skolene er stengt. – Vi vil gjerne hjelpe enda flere elever, sier Marie Thurmann- Moe, leder for Digital leksehjelp.
Leksehjelpen i Røde Kors gires opp og gires om når den fysiske leksehjelpen er stengt på grunn av smittehensyn.
Digital leksehjelp er et tilbud til alle elever på ungdomsskolen og videregående. Tjenesten er åpen mandag til torsdag fra klokken 17 til 22. Røde Kors-frivillige svarer på spørsmål på chat eller epost.
– Vi setter inn mange nye frivillige nå i disse dager for å kunne hjelpe enda flere elever. Alle våre frivillige har fått opplæring av Røde Kors, de må ha politiattest og har skrevet under på en etikk- og taushetserklæring, sier Thurmann Moe videre.
Gratis digital tjeneste for elever
Leksehjelpen på Fellesverkene, Røde Kors’ ungdomshus, er av de mest populære aktivitetene for ungdom i regi av Røde Kors. Hver uke får elever over store deler av landet hjelp til lekser i ulike fag, med innleveringer, oppgaver og eksamensforberedelser.
De siste ukene har barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler vært stengt på grunn av koronaviruset. De fleste elever har nå hjemmeundervisning, og presset er stort på lærere og elever, men også på foreldre og foresatte som hjelper til med leksene hjemme.
– Når alle fysiske leksehjelpstilbud er stengt, er det ekstra viktig for oss å gire opp og gire om den digitale leksehjelpen. Vi vet at det er mange som trenger hjelp i denne spesielle situasjonen vi er i nå. Det merker vi ikke minst i form av en enorm pågang i antall henvendelser sier Thurmann-Moe.
Digital leksehjelp er en gratis tjeneste. Elevene bruker tjenesten anonymt, og de trenger ikke programvare for å bruke leksehjelpen, og den er tilgjengelig både på datamaskin og mobiltelefon. Elevene kan bruke tjenesten anonymt om de ønsker det.
Dugnad med frivillige fra hele landet
For å møte den store pågangen, trapper Røde Kors nå opp tjenesten.
– Tidligere har det vært frivillige i Oslo som har vært leksehjelpere digitalt, men nå deltar frivillige fra hele landet. Leksehjelpere som til vanlig møter elevene fysisk på Fellsverkene, møter nå ungdommene digitalt.
– Sikkerheten for elevene ivaretas ved at flere leksehjelpere kan delta i chatten, og ved at videofunksjonen deaktiveres. Ved at man kan være frivillig hjemmenfra, øker vi kapasiteten og er bedre rustet til å hjelpe langt flere elever enn tidligere, sier Thurmann-Moe.