1 av 5 har gått seg vill på tur
Bare hver femte spurte i en ny undersøkelse tror de har med seg nok utstyr for å møte uvær i fjellet. Like mange erkjenner at de har gått seg vill på tur.
Bare hver femte spurte i en ny undersøkelse tror de har med seg nok utstyr for å møte uvær i fjellet. Like mange erkjenner at de har gått seg vill på tur.
Selv om ni av ti spurte mener de kan ta ansvar for egen sikkerhet på fjelltur, svarer bare 21 prosent at de alltid har med seg tilstrekkelig med utstyr for å møte uvær i fjellet.
1017 personer svarte på undersøkelsen utført av Opinion for DNT, som sammen med Røde Kors arrangerer Fjellvettdagen hver mandag i påskeuka.
– Tallene viser at mange synes det er vanskelig å vurdere hva de skal ha med på tur i fjellet. Selv på korte turer kan været snu eller du kan skade deg. Du kan også møte andre som trenger hjelp. Derfor er det så viktig å planlegge turen godt og ha Fjellvettreglene i bakhodet uansett type tur, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
Røde Kors deltar i snitt i over 200 aksjoner bare i påskeuken. Mange av søk- og redningsaksjonene kunne vært unngått dersom både planlegging og pakking av utstyr hadde blitt gjort bedre.
– Hvert år har vi hatt tragiske dødsfall i vinterfjellet fordi folk ikke har hatt med seg nødvendig klær og utstyr. Selv for en kort dagstur bør du ta med ekstra mat, drikke og klær. Været kan snu fort og da er det viktig å være rustet for noen timer i kaldt eller vått vær du ikke hadde planlagt for, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.
Ikke året for hytte til hytte
Frivillige i Røde Kors bemanner normalt rundt 150 vakthytter i turområder i hele Norge. Denne påsken bemannes rundt 90 hytter og vaktstasjoner. De fleste betjente DNT-hyttene i fjellet holder stengt. Denne påsken oppfordrer de to organisasjonene alle til å være ekstra påpasselige.
– Dette er ikke året for de lange hytte-til-hytte-turene. Ta heller kortere turer i nærheten av der du oppholder deg, og vit hva du gjør før du legger i vei. Verken vi eller Røde Kors ønsker unødvendig press på beredskapen i fjellet denne påsken, sier Dag Terje Klarp Solvang i DNT.
En av fem svarer i undersøkelsen at de har gått seg vill på tur. Det understreker at planlegging av tur og det å kunne orientere seg med kart og kompass fremdeles er viktig.
– Det er så lite som faktisk skal til dersom uhellet er ute, og derfor oppfordrer vi sterkt til å sette av tid til planlegging i forkant og tenke seg godt om før valg av tur. Gå for en tur som passer med din erfaring og form, så sikrer du både en flott turopplevelse og trygg retur, sier Dag Terje Klarp Solvang i DNT.
Halvparten har snudd
I spørreundersøkelsen svarer over halvparten av de spurte at de har fulgt den kanskje mest kjente fjellvettregelen – nemlig å snu i tide. 55 prosent svarer at de har opplevd situasjoner som gjorde at de valgte å avbryte turen og snu.
– Dette viser at turgåere i Norge i all hovedsak er fornuftige og flinke til å gjøre vurderinger i fjellheimen. Det er vi glade for, sier Klarp Solvang og Løvik.