10 år med krig dreper også håpet
Etter ti år med krig lider folk i Syria mer nå enn gjennom den lange krigen. Uten utsikter til en snarlig slutt på krigen, er mange syrere nå i ferd med å miste håpet om en fredelig hverdag.
– Etter 10 år med krig ser vi at mange syrere begynner å miste håpet om en bedre fremtid. Den psykososiale belastningen er stor, samtid som krisen i landet har ført nesten hele befolkningen ut i dyp fattigdom. Verden har ikke klart å unngå at krigen i Syria har blitt en av de verste konfliktene i vår tid. Den ser dessverre ikke ut til å ha noen slutt, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.
Barn vokser opp med krig. Matprisene har doblet seg flere ganger. Samtidig har halvparten av befolkningen mistet inntekten sin. Resultatet er at majoriteten av det syriske folk nå lever under fattigdomsgrensen.
– Vintrene har vært spesielt harde. Folk brenner eiendelene sine for å varme barna. Jeg tror denne vinteren har vært spesielt vanskelig for mange. Samtidig som syrere har forsøkt å overleve den niende vinteren med krig, har koronapandemien gjort leveforholdene enda vanskeligere, samtidig som hele verdens oppmerksomhet har snudd mot pandemien. Syria har nesten ramlet ut av kartet, sier Apeland.
Pandemien kom på toppen
Koronapandemien som nå har vart i ett år har ført til at hele verden er rammet av en krise. Syria har mistet mye av fokuset krisen der har hatt, samtidig har landet også vært rammet av den samme pandemien og de indirekte følgene av den. I tillegg påvirker også den økonomiske krisen i nabolandet Libanon økonomien i Syria.
– For mange syrere er bekymringen for pandemien en bekymring de ikke kan ta seg råd til. Fokuset er på å overleve til neste dag og da kan man ikke isolere seg, sier Apeland.
For de som blir smittet med viruset, er det liten mulighet for å få helsehjelp, fordi krigen også har lagt helsetjenestene i ruiner.
– En ulykke kommer sjelden alene heter det. Og i Syria er det mange familier som kan fortelle at det er sant. Men det er fryktelig at det skal vare så lenge. 10 år med krig har også fratatt barn i Syria hele skolegangen. Mange av de som vokser opp kjenner ingen annen hverdag enn å være kald og sulten, eller å bo i telt et sted familien har flyktet til. Alle som er barn i Syria i dag, har vokst opp med krig. Mange av dem har aldri opplevd noe annet, sier Apeland.
Røde Kors-bevegelsen i Syria
- Frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne deler ut over 60 prosent av all nødhjelp i Syria.
- Rundt 90 prosent av den syriske befolkningen lever nå under fattigdomsgrensen.
- 73 frivillige fra Røde Halvmåne har mistet livet imens de var på oppdrag i Syria.
- Røde Kors i Norge etablerte kontor i Syria i 2013, og jobber for å støtte nødhjelpsarbeidet til Syrisk Røde Halvmåne, innen helse, vann og annen nødhjelp.
Har reddet mange liv i Syria
Selv om krigen nå har en lavere intensitet ser det ikke ut som den vil være over med det første. Ola Ulmo var i flere år landrepresentant for Røde Kors i Syria. Nå leder han Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sitt kontor i Aleppo.
– Noen steder i Syria har ikke frontlinjene flyttet på seg det siste året. Men fortsatt dør det mennesker i kamper hver uke. Det er selvfølgelig forskjell på å være direkte rammet av kampene og de indirekte konsekvensene, men dersom jeg skal oppsummere 10 år med krig kan jeg si at det har blitt verre for hvert år den har vart.
Han har fulgt situasjonen i landet tett gjennom hele krigen, og har jobbet i Syria i flere år.
– Syrisk Røde Halvmåne og Røde Kors har reddet mange liv i Syria. Både gjennom direkte nødhjelpsarbeid, førstehjelp og helsearbeid og ikke minst gjennom å sikre tilgang på vann og strøm gjennom prosjekter for å gjenoppbygge, vedlikehold eller reparere vannforsyning og annen livsnødvendig infrastruktur, sier Ulmo.
For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99