COP28: Klimatoppmøtet et skritt i riktig retning, men verden trenger et stort sprang
Røde Kors savner tydeligere forpliktelser om å kutte klimautslippene og større midler til å rette opp skadene som vil ødelegge hverdagen for millioner av mennesker.
– Selv om klimatoppmøtet var et skritt i riktig retning, så trenger vi et stort sprang for å unngå at klimaendringene blir katastrofale, sier Anne Bergh i Røde Kors.
– Ikke i rute
Generalsekretæren for Røde Kors i Norge er glad for at klimatoppmøtet for første gang samlet seg om å fase ut fossil energi og har finansiert et fond for tap og skade og har blitt enige om tilpasningstiltak.
– Vi er med dagens forpliktelser ikke i rute for å nå målet om å redusere temperaturstigningen til under 1,5 grader. Det må satses på omstilling og tilpasning, og investeres i motstandsdyktige samfunn for de hardest rammede. Men det er små skritt i riktig retning på flere områder, sier Bergh, som deltok på Klimatoppmøtet for Røde Kors-bevegelsen.
Hun er også er fornøyd med at klimatoppmøtet for første gang tok for seg helsekonsekvensene av klimaendringene, og at det kan bli lettere for land rammet av konflikt å få støtte til klimatilpasningstiltak.
Les også: – Millioner av menneskers liv og helse står i fare
Behovene vil øke
En rapport fra Norges Røde Kors har vist at det er vanskelig for mange av de landene som er hardest rammet av klimaendringer å få støtte fordi de samtidig er rammet av krig og konflikt.
– Klimaendringene rammer allerede mange lokalsamfunn hardt, og vi forbereder oss på at behovene vil øke kraftig i årene fremover, ikke minst på helseområdet, sier Bergh.
En oversikt fra den internasjonale Røde Kors-bevegelsen viser at det har vært nødhjelpsaksjoner fra Røde Kors på grunn av ekstremvær de siste to ukene i Kenya, Angola, Etiopia, Somalia, USA, Den dominikanske republikk og Tanzania.
– Vi må forvente at de humanitære konsekvensene vil bli langt verre i årene framover. Verden trenger kraftigere tiltak enn det er oppnådd enighet om i Dubai, sier Bergh.