Hans: Massiv innsats i uværsområdene
Aldri før har Røde Kors i Norge respondert på så mange hendelser på én gang som under ekstremværet Hans. Så langt har over 800 frivillige fra 60 lokalforeninger vært i aktivitet.
– Situasjonen er dramatisk for veldig mange mennesker. Akkurat nå har vi mobilisert alt av frivillige ressurser i de flomrammede områdene, og vi forbereder oss på stor aktivitet også de neste døgnene. Dette er den mest omfattende innsatsen vi har hatt knyttet til en naturkatastrofe i Norge, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.
Stor frivillig innsats
På noen få dager er det nedlagt mange tusen frivillighetstimer for å bistå der det treng, og mange flere vil det bli i løpet av de neste dagene. I alt har frivillige fra mer enn 50 lokalforeninger vært involvert, de fleste på Østlandet, men også inkludert noen redningsoppdrag på Vestlandet tilknyttet ekstremværet.
I katastrofeområdene har Røde Kors allerede vært i full sving i flere dager, med blant annet evakueringer, redningsoppdrag, flomsikring, bistand på evakueringssentre, psykososial støtte, frakt av mannskap, hjemmetjeneste, medisiner, sandsekker, befolkningsvarsling,
- I Ringerike skjer nå den største vannføring noensinne siden målingene startet i 1945. Røde Kors lokalt har bistått i evakuering av rundt 1.700 mennesker. Det er fylt opp tre hoteller.
- Også i Bagn, Lom og Skedsmo har frivillige gått dør til dør for å evakuere i flom- og rasutsatte områder. I Nesbyen har de bistått med evakuering blant annet ved bruk av hjullaster
- I Hønefoss og Ål i Hallingdal er frivillige på plass ved evakueringsentre.
- Skedsmo og Ullensaker Røde Kors sørger for at evakuerte får mat og annen bistand det er behov for.
- Dronegrupper har bistått politiet i Valdres, Gausdal, Brøttum og Tolga.
Forbereder økt innsats
Røde Kors forbereder seg nå for å bistå i større områder som ser ut til å bli rammet av massive oversvømmelser og med farevarsler for skred i Innlandet og Viken.
Hjelpekorpsene langs Drammensvassdraget og langs Glomma er i beredskap, og i Drammen er det allerede i aktivitet for å bistå med forberedelser som fylling av sandsekker i flomvernet. Også i Vestfold og Telemark er beredskapen forsterket.
– Flomvannet vil fortsette å øke, og mange steder er svært utsatt for jord- og leirskred. De neste dagene vil bli kritiske mange steder. Skredfaren er fortsatt ikke over, og fokus vil gradvis flytte til områder hvor det er ventet at flomvannet vil nå i løpet av kort tid – særlig langs i nedre del av de store vassdragene som Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget, sier Bergh.