Pause i kampene gir glimt av håp på Gaza
– Denne humanitære pausen gir oss mulighet til å øke hjelpen til de som lever i en desperat situasjon på Nord-Gaza noe, sier Håkon Jakob Røthing, programsjef i Røde Kors i Norge.
I løpet av de neste fire dagen vil det være rom for å ha to konvoier hver dag som drar til Nord-Gaza og gir hjelp til de mottakssentrene med mat, vann, og noe prekær medisinsk hjelp til de sårede som i dag er på sykehusene i Nord-Gaza. I tillegg er Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) klare til å hjelpe til i forbindelse med en eventuell løslatelse av gisler og fanger.
Fredag morgen er ti ambulanser fra Palestinsk Røde Halvmåne på plass ved Ahli Baptist-sykehuset i Gaza by, for å evakuere sårede og syke derifra, sammen med FN.
Uvanlig krevende krigssituasjon
– Denne pausen er veldig begrenset, den er fra frokost til lunsj våre tider, og det blir krevende å få gjennomført det, men det er vårt håp sånn som situasjonen er i dag. De ansatte og de frivillige har stått på dag og natt nå i en og en halv måned under ekstremt vanskelige og farlige forhold, sier Håkon Jakob Røthing som er programsjef i Røde Kors i Norge.
Situasjonen i Gaza er uvanlig krevende selv for å være i en krigssituasjon. Spesielt gjelder dette på nord-Gaza. I den delen av Gaza har det ikke vært tilgang på elektrisitet, rent vann, tilførsel av mat, og ekstremt begrenset tilførsel av medisinske hjelp, helt siden konflikten eskalerte den 7. oktober. Sivilbefolkningen er utsatt for en enorm fare.
Evakuerte Al-Shifa sykehuset
Onsdag hjalp Palestinsk Røde Halvmåne de ansatte på Al-Shifa sykehuset i Gaza by med å evakuere 190 helsemedarbeidere, pasienter, alle var syke og sårede fra nord til sør på Gazastripen. En krevende evakuering som pågikk i 20 timer.
Hundrevis av pasienter som var strandet på sykehus nord på Gaza har nå kommet til det europeiske sykehuset i sør. To skoler har blitt tatt i bruk til å prioritere de medisinske behovene pasientene har. Noen dager i forveien ble også 32 kuvøse nyfødte evakuert fra Al-Shifa sykehuset i en lignende felles FN og Røde Halvmåne-operasjon.
300 døde hver dag
I gjennomsnitt har nesten 800 blitt såret hver eneste dag siden denne konflikten eskalerte for halvannen måned siden. Omtrent 300 døde i snitt hver dag. To tredjedeler av dem er kvinner og barn. Situasjonen for de sivile på Gaza er ekstremt vanskelig.
– Selv om vi håper å få gjort mye de neste fire dagene, så vil det likevel være sånn at folk flest trenger så mye mer enn det de har i dag. Dette er ikke den langsiktige løsningen mennesker på Gaza trenger nå.
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har et mandat som blant annet handler om å gi hjelp til de grupper som har særskilt beskyttelse i krig, blant annet sårede og fanger. ICRC har jobbet med de ulike partene for å skape trygge korridorer for sivilbefolkningen. De har jobbet med partene for å søke beskyttelse for helsearbeidere, for å få til en fangeutveksling og for å få til en verdig behandling av fangene som partene holder i dag.
Massiv innsats fra frivillige og ansatte
Palestinsk Røde Halvmåne gjør en stor innsats inne på Gaza, og har drevet to sykehus, helsesentre og ambulansetjeneste. Sykehuset deres i nord-Gaza er nå ute av drift.
– De har godt kvalifiserte folk og de har gitt helsehjelp til en femtedel av alle de som har blitt såret i løpet av konflikten så langt. De har en ambulansetjeneste som har reddet og kjørt til sykehuset nesten halvparten av alle de som har blitt såret, og veldig mange av de som har blitt syke i løpet av de siste ukene.
I tillegg til det er det Palestinsk Røde Halvmåne som koordinerer det totale humanitære mottaket på Gaza, og jobber tett sammen med FN, internasjonale Røde Kors og alle andre humanitære aktører for at det skal være mulig å gjøre best mulig bruk av den begrensede humanitære hjelpen som kommer frem til Gaza.