Stadig flere på flukt i Ukraina
Røde Kors opplever at stadig flere er på flukt fra kamphandlinger i Ukraina. 1000 dager etter at krigen eskalerte er behovet for hjelp større enn noensinne for store deler av befolkningen.
– Den konstante trusselen om angrep sliter på sivilbefolkningen og behovet for hjelp er stort.
Millioner av Ukrainas innbyggere rammes av hyppige strømbrudd på grunn av angrep som er rettet mot infrastruktur som skal sikre energiforsyning.
Mange ukrainere uttrykker bekymring for de kommende månedene, spesielt med tanke på vinterens ankomst og den uforutsigbare utviklingen av konflikten.
Stor innsats
Tvedt besøkte nylig Dnipro øst i Ukraina. Hun forteller at med intensiveringen vi nå ser i krigføringen, er folk bekymret for hvor langt krigen skal nå og om de er trygge.
– Flyalarmen går mange ganger om dagen og vi ser en tilstrømning av folk fra øst som søker trygghet for kamphandlingene. De er også redde for familiemedlemmer som er i krigen, sier Tvedt.
Røde Kors i Ukraina opererer beredskapsteam som kan evakuere skadde og sivile i trygghet ut av krigssonen. I tillegg prioriterer vi å sikre at folk har tilstrekkelig varme og tilgang til nød- og helsehjelp. Dette gjøres gjennom utdeling av varmeovner, tepper og nødvendige forsyninger samt kontantbistand for å sørge for at mennesker kan kjøpe brensel, mat og varme klær.
– Disse tiltakene er avgjørende for å dempe de humanitære konsekvensene og hjelpe sårbare familier i de kommende, harde vintermånedene, særlig med tanke på de stadig økende behovene i konfliktsonene.
Frykter utfordrende vinter
Over tre og en halv million mennesker er fortsatt internt fordrevet i Ukraina. Den økende trusselen om angrep, spesielt i østlige og sørlige områder, påvirker dagliglivet, og mange frykter at den forverrede situasjonen vil gjøre vinteren veldig utfordrende.
– Ukrainere uttrykker dyp bekymring og utmattelse nå som krigen nærmer seg tre år siden fullskala-invasjonen.
Mange opplever å bo i områder med regelmessige rakett- og droneangrep, med begrenset tilgang til varme, elektrisitet, og rent vann, forteller Tvedt, som denne uken igjen besøker det hardt prøvede landet for å følge opp Røde Kors sine prosjekter.
Nedslående rapporter
Strømbruddene rammer også helsevesenet hardt, så konsekvensene av krigshandlingene oppleves veldig konkret i disse delene av landet, sier hun.
Røde Kors-bevegelsen bistår i tillegg til å dele ut nødvendige artikler og utstyr med å reparere vann- og varmesystemer, for å hjelpe familier og sikre at offentlige helseinstitusjoner fungerer i de kommende harde vintermånedene.
Norges Røde Kors støtter 31 mobile helseteam som er driftet av Ukraina Røde Kors. Rapportene fra disse teamene, som besøker landsbyer hvor det er ingen eller få helsetilbud, er nedslående.
– Mangel på rent vann, varme og helsehjelp kommer på toppen av at mange lever med daglige flyalarmer og frykt for rakett- eller droneangrep i nærområdene sine. Det er helt avgjørende at det internasjonale samfunnet ikke glemmer Ukrainas befolkning nå, sier Tvedt.