Flagget til ICRC med sørgebånd Vis bildetekst
(Foto: ICRC)

Tre ansatte i Den internasjonale Røde Kors komiteen drept i Ukraina

Røde Kors er i sorg etter tre kolleger fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble drept og to skadd i et artilleriangrep som traff et distribusjonspunkt for nødhjelp i Donetsk i Ukraina.

– Dette er et forferdelig angrep som rammer Røde Kors og det humanitære arbeidet i de krigsrammede områdene i Ukraina hardt. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste. Vi er sønderslått av sorg over å miste tre kolleger fra Den internasjonale røde Kors komiteen, samt to skadde, og våre tanker går til familiene, kolleger og venner, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.

De omkomne og skadde og bilene med nødhjelp ble beskutt før nødhjelpsutdelingen hadde startet opp, så ingen lokale ble berørt av angrepet.

ICRC har en omfattende hjelpeinnsats i de krigsrammede områdene i Donetsk hvor mange sivile er sterkt berørt av krigføringen. Også Norges Røde Kors har mobile helseklinikker sammen med Ukraina Røde Kors i nærheten av de samme områdene som ble rammet av angrepet i dag.

For Røde Kors har det siste året vært et av de dødeligste for bevegelsen.

–Vi har allerede mistet altfor mange kolleger som har blitt drept det siste året i de forferdelige angrepene i Gaza, Israel, Sudan og Kongo blant annet. Dette er en alvorlig utvikling som er klart i strid med krigens regler. Humanitær innsats er beskyttet av Genèvekonvensjonene som alle land har forpliktet seg til, sier Bergh.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no