Hundretusener savnet på grunn av krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon
Flere hundre tusen mennesker rundt om i verden er savnet eller skilt fra familiene sine på grunn av krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon. Mange kommer aldri tilbake og blir aldri hørt fra igjen
– Krig, konflikt, katastrofer og migrasjon fortsetter å skille familier, og deres lidelser er enorme. Det er noe av det verste som kan skje – at man ikke vet hvor familien sin er, eller hva som har hendt dem, sier Brita Liholm, seniorrådgiver i Oppsporingstjenesten hos Røde Kors i Norge.
I 2023 ble over 65.800 nye personer meldt savnet rundt i verden. I alt er mer enn 240.000 personer savnet. Mange kommer aldri tilbake og blir aldri hørt fra igjen. Bak hver og en av dem er det en familie som har det vondt og leter etter nyheter.
– Dessverre vet vi at dette tallet bare fanger opp en liten prosentandel og ikke formidler det fulle omfange. Bak hver savnet person er det utallige flere som lider av angsten og usikkerheten ved å ikke vite skjebnen og oppholdsstedet til sine kjære, og de sliter med de mange konsekvensene dette har for livene deres. Dette kan inkludere økonomiske, juridiske, administrative, psykologiske og psykososiale behov.
– Familier har behov for og rett til å vite hva som har skjedd med deres kjære. Mennesker som ikke vet hva som er skjedd med sine nærmeste sliter ofte med både psykiske og fysiske helseproblemer. Savnet påvirker også samfunnet rundt familien. For en forelder, bror eller søster vil behovet for å vite hva som er skjedd med sine nærmeste overskygge alt annet, også i situasjoner som kan bety å sette seg selv i fare, sier Liholm.
Tiden leger ikke alle sår
Gjennom Oppsporingstjenesten hjelper Røde Kors familier som er adskilt på grunn av krig, konflikt og migrasjon å gjenopprette kontakten. Hver time blir omstendighetene til to personer oppklart. Hver dag fasiliterer Røde Kors-bevegelsen gjenforening av 21 personer med familiene sine. I 2023 ble i alt 16.600 personer gjenforent med sine familier. Akkurat nå er Røde Kors-bevegelsen engasjert i å lete opp savnede som er kommet bort i konflikter, naturkatastrofer eller migrasjon i mer enn 80 land rundt i verden.
– Tiden leger ikke alle sår for familiene til savnede personer. Det er det svarene som gjør.
– Den aktive letingen etter savnede kjære kan fortsette i flere tiår. Derfor er det også viktig å identifisere omkomne, og informere pårørende. Alt for ofte forblir omkomne migranter uidentifisert. Det er uverdig for den omkomne, og traumatisk for pårørende, sier Brita Liholm.
I mer enn 150 år har Røde Kors-bevegelsen jobbet for å finne ut av hva som har skjedd med personer som er savnet. Røde Kors leter ikke bare etter dem som nylig er meldt savnet, men også etter dem som har forsvunnet langt tilbake i tid.
Humanitært mandat
Norge har ratifisert Genèvekonvensjonene, som i år fyller 75 år. Disse forplikter staten å bistå mennesker som er kommet bort fra hverandre med å finne et svar på hva som har skjedd med deres kjære. Røde Kors gjør dette arbeidet på vegne av staten som en nøytral part. Formålet er å redusere de negative humanitære konsekvensene av separasjon fra familie og savn av sine nærmeste. Norges Røde Kors samarbeider med alle lands Røde Kors- og Røde Halvmåne foreninger og myndigheter der dette er hensiktsmessig.
Oppsporingsarbeidet er mulig gjennom Restoring Family Links-nettverket som er et samarbeid mellom Røde Kors- og Røde Halvmåneforeningene i 192 land og den Internasjonale Røde Kors Komiteen (ICRC). Via dette nettverket kan vi lete etter savnede i hele verden. Gjennom nøytralitet og upartiskhet har Den Internasjonale Røde Kors bevegelsen tilgang til de fleste krigs- og konfliktområder.
FAKTA: Oppsporingstjenesten
- Oppsporingstjenesten i Norges Røde Kors leter etter mennesker som er kommet bort fra hverandre på grunn av krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon. Vi gjenoppretter kontakt og formidler meldinger der annen kommunikasjon ikke er mulig. Å starte søk innebærer et håp, som kan bedre kvaliteten på livet som leves parallelt mens man venter på et svar.
- Hvert minutt hjelper Røde Kors 4 familier adskilt av konflikt, vold, migrasjon og katastrofer med å ringe hverandre.
- Hver time hjelper vi med å avklare skjebnen/oppholdsstedet til to savnede personer.
- Hver dag legger vi til rette for gjenforening av 21 personer med familiene deres.
- Røde Kors lokaliserte mer enn 16.600 mennesker og gjenforent nesten 7.900 mennesker med familiene deres
- Vi leverte nesten 137 800 Røde Kors-meldinger og tilrettela for nesten mer enn 2 millioner telefonsamtaler.
- Gjennom nettsiden Trace the Face kan mennesker som søker etter kjære som har kommet bort under migrasjonsrutene til Europa legge ut bilder av seg selv. I gjennomsnitt gjenforenes en familie hver uke gjennom tjenesten.