Japanese Red Cross Hiroshima Hospital after atomic bombing

Røde Kors gratulerer Nihon Hidankyo med årets fredspris

Røde Kors er svært glade for at årets fredspris går til det viktige arbeidet med å avskaffe atomvåpen og å få fram de helt uakseptable humanitære konsekvensene ved bruk av atomvåpen.

– Vi gratulerer prisvinnerne med en viktig og velfortjent pris. Dette er en avgjørende pris i arbeidet med å få stoppet den største humanitære trusselen mot verdensfreden, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors. 

Røde Kors er svært glade for at det er en organisasjon som representere ofrene som nå får prisen.

– Nihon Hidankyo representerer mennesker og samfunn som faktisk har opplevd at atomvåpen har blitt brukt, og sett hvilke enorme følger det har gitt i generasjoner.

Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors

Røde Kors mener at dagens spente geopolitiske situasjon har gjort debatten om atomvåpens rolle i sikkerhetspolitikken ekstra relevant.

V-P-HIST-00261-15
Slik så byen Hiroshima ut 24 timer etter atombomben ble sluppet. Store deler av byen var rett og slett utslettet. (Foto: ICRC archives (ARR))

– Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen har vært dypt bekymret for de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen siden Japansk Røde Kors og Den internasjonale Røde Kors-komiteen var vitne til de uhyggelige ødeleggelsene og lidelsene i Hiroshima og Nagasaki i 1945, sier Bergh.  

Hele den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmånebevegelsen har siden 1945 stått bak et forbud mot og eliminering av atomvåpen.  

– Det finnes ingen effektiv humanitær responskapasitet på internasjonalt nivå for å håndtere konsekvensene av en atomvåpeneksplosjon. Å forhindre enhver bruk av atomvåpen er den eneste tilstrekkelige humanitære reaksjonen.

Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors

– Så lenge atomvåpen finnes, er det en risiko for at de blir brukt. Den eneste måten å sikre at atomvåpen aldri blir brukt igjen, er å eliminere dem fullstendig, sier Bergh.  

Leger behandler en pasient
Leger på Røde Kors Japan sitt sykehus i Hiroshima behandler en overlevende etter atombomben som ble sluppet i Hiroshima i 1945. (Foto: Japanese Red Cross Society)