Oppskalering av krigshandlinger i Rafah er en katastrofal risiko for sivile
Røde Kors gjentar nok en gang en oppfordring til partene i konflikten, og ber alle som har innflytelse på den om å skåne sivile liv og beskytte infrastruktur.
Den internasjonalt Røde Kors-komiteen (ICRC) advarer partene i konflikten om de alvorlige følgene av økte og vedvarende kamper i Rafah sør på Gazastripen onsdag kveld. Bekymringen er stor for hva en ytterligere opptrapping kan medføre, forteller generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh. Hun gjentar nå budskapet fra det internasjonale Røde Kors:
– Det er avgjørende at sivile liv beskyttes. Selv midt i blodbadet og den ekstreme polariseringen, må humanitet som et grunnleggende prinsipp opprettholdes.
Israel har ansvar som okkupasjonsmakt
For å unnslipene kampene som har pågått de siste fire månedene har svært mange mennesker flyktet til områder sør på Gaza, hvor mer enn 1,5 millioner mennesker nå bor. Rafah er overfylt av internt fordrevne mennesker som desperat leter etter en ledig plass for å sette opp et telt.
Kontinuerlige militære angrep samt offisielle uttalelser og rapportering indikerer at en ny fase av konflikten utspiller seg med oppskalering av krigshandlinger i tettbefolkede Rafah.
– På Gaza har Israel som okkupasjonsmakt ansvar for at befolkningen får det de trenger for å overleve. Inkludert grunnleggende beskyttelse og forsyninger for sivilbefolkningen. Nå haster det med å få inn nødhjelpsforsyninger som monner. Utallige liv henger i en tynn tråd, sier Bergh.
To norske Røde Kors-delegater
De siste ukene har to norske nødhjelpsarbeidere jobbet sammen med et team fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen og har hatt base i Rafah. De kom i forrige uke tilbake til Norge.
– De humanitære lidelsene må stoppe. Det kan ikke fortsette slik det er nå. I løpet av de ukene vi var der kom det tusenvis av mennesker på flukt til Rafah, fordi det har vært det tryggeste området på Gaza. Der er det barn som har mistet sine foreldre, og foreldre som ikke vet hva de kan gjøre for å gi sine egne barn det de trenger, sier Anne Signe Hørstad.
Rafah har vært det tryggeste området på Gazastripen og hundretusener har søkt tilflukt i leire i og rundt byen.
– Det er iskaldt på natta her nå, og det gjør vondt å se familier med små barn og eldre som ikke er i stand til å dekke de helt grunnleggende behovene sine. Noen av de vi har snakket med har flyktet 8-10 ganger. Å kjøpe et telt i Rafah nå koster en god månedslønn, og mange har ikke fått lønn siden 7. oktober, forteller Jonas Bergmann-Paulsen.