En liten gutt får poliovasine gjennom to dråper i munnen. Vis bildetekst
To dråper i munnen er det som skal til for å være vaksinert mot polio. Palestinsk Røde Halvmåne er allerede i gang og bidrar har startet vaksineringer på flere av sine helseklinikker. (Foto: Palestinsk Røde Halvmåne)

Massiv poliovaksinasjon på Gaza

Røde Kors, FN, organisasjoner og lokale helsemyndigheter er i gang med massiv vaksinekampanje mot polio på Gaza.

– Over de neste dagene og ukene kommer alle helsefasiliteter til å bli brukt til å levere disse vaksinene, inkludert her i poliklinikken i feltsykehuset hvor vi står, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors. Han befinner seg for tiden i Gaza, hvor han besøker Røde Kors´ sykehus i Rafah.

25 år siden forrige utbrudd

I alt skal 640.000 barn under ti år vaksineres mot polio i løpet av de neste dagene. Vaksinasjon skjer gjennom at barn får to dråper vaksine i munnen. Palestinsk Røde Halvmåne er allerede i gang og bidrar har startet vaksineringer på flere av sine helseklinikker.

Polio har vært utryddet i Gaza i 25 år, og derfor er ikke barn vaksinert. I juli ble det avdekket et tilfelle av den svært smittsomme sykdommen. Det finnes ingen kur mot polio, men vaksine gir en effektiv beskyttelse. Derfor haster det med å nå ut til så mange barn som mulig.

– Dette er en konsekvens av at folk bor svært tett i disse områdene. Dårlig hygiene, dårlig sanitære forhold, lite mat og mangel på vann gjør at immunsystemet blir redusert, og spesielt små barn er utsatt for sykdommer, sier Haldorsen.

En mann fra palestinsk Røde Halvmåne gir en jente dråper med poliovaksine
Palestinsk Røde Halvmåne har mobilisert for å få gitt barna på Gaza de dyrebare dråpene med vaksine. (Foto: Palestinsk Røde Halvmåne)

Økning i smittsomme sykdommer

På poliknikken ved Røde Kors sitt feltsykehus kommer nå flere med smittsomme sykdommer på grunn av de ekstremt vanskelige boforholdene. Befolkningen på Gaza bor svært tett, og ikke har tilgang på de helt grunnleggende ting for å ivareta hygiene, som såpe og rent vann.

Polio smitter gjennom forurenset vann eller ved dråpesmitte. Sykdommen kan føre til varige lammelser eller i verste fall død. Polio er utryddet i nesten alle verdens land.