For tre år siden kom Nasra til Norge: - Her får barna mine en framtid
I 2021 kom Nasra, mannen hennes og to barn til Norge som kvoteflyktninger. I dag har familien vokst med to, og Nasra er blitt en ressurs lokalsamfunnet som frivillig i Tromsø Røde Kors.
– Jeg er født i Kongo, men familien måtte flykte, og jeg vokste opp i en flyktningleir i Malawi, forteller Nasra Kazibulaya.
Hun forteller at venner og familie som fortsatt er i Malawi, sier det stadig blir mer krevende å leve i flyktningleiren.
– Forholdene blir bare vanskeligere for dem som fortsatt bor der. Når jeg snakker med venner og familie som fortsatt bor i Malawi, forteller de at det er vanskeligere enn før å få endene til å møtes.
Derfor er Nasra glad for at hun kan gi sine barn gode fremtidsmuligheter i Norge.
– Når barna mine får vokse opp i Norge får de skole og utdanning, de får vokse opp i trygge rammer og et godt liv, med gode muligheter.
– Håper regjeringen ser behovet
Nasra kom til Norge som overføringsflyktning, eller kvoteflyktning, som det ofte kalles. Hun er nå kritisk til at kvoten nok en gang kuttes.
– Det er mange som lever vanskelige liv for eksempel i Malawi. Jeg håper virkelig at regjeringen ser at det fortsatt er et stort behov for å ta i mot flere, antallet må økes fra 200!
Overføringsflyktninger er mennesker som har flyttet fra sitt eget land, og oppholder seg i et land som ikke kan tilby varige løsninger, ofte uten tilgang på det mest basale.
En ressurs i lokalsamfunnet
Etter at Nasra kom til Tromsø i 2021 har hun blitt en ressurs i lokalsamfunnet, og mener det er viktig å bidra til dem som trenger hjelp. Hun er spesielt aktiv i Medkvinner, som er et tilbud hvor nyinnflyttede kvinner får hjelp til å komme på plass i byen.
– Det er ikke så lett å vite hvor man skal handle inn ting, eller hvordan ting fungerer, når man flytter hit uten å kunne språket, forteller Nasra og legger til:
– Derfor er det fint å kunne hjelpe til.