En eldre kvinne støtter hodet i hendene sittende på en benk. Vis bildetekst
Røde Kors i både Russland og Ukraina hjelper akkurat nå titusener av inernt fordrevne. Dette bildet er fra Kursk-regionen i Russland. Foto: Røde Kors.

Hjelper titusener evakuerte i Ukraina og Russland

Medisinske team støttet av Norges Røde Kors rapporterer om stort behov for hjelp til mennesker som har flyktet fra nye krigshandlinger både i Ukraina og Russland.

De siste ukene har mange tusen innbyggere nær frontlinjen øst i Ukraina flyktet etter nye kamphandlinger. Mennesker som har levd i relativ sikkerhet, må nå forlate alt de eier etter evakueringsordrer fra myndighetene. 

– Utviklingen vi ser nå, to og et halvt år etter eskaleringen i krigen i Ukraina, innebærer at titusener av mennesker må forlate hjemmene sine. Mennesker som blir drevet på flukt har og kommer til å ha behov for både medisinsk hjelp, mat, husly og annen støtte

Håkon Jakob Røthing, programsjef i Røde Kors

I byen Pokrovsk har de 59.000 innbyggerne blitt anbefalt å forlate hjemmene sine i løpet av de neste ukene. 

Mange evakuert i Russland

På russisk side av grensen har også mange sivile blitt evakuert på grunn av krigshandlingene der de siste ukene. Russisk Røde Kors besøker midlertidige evakueringssentre og deler ut mat, klær og andre nødvendige artikler. I tillegg til praktisk hjelp, tilbyr Røde Kors i Russland også psykososial støtte. 257 tonn humanitær hjelp har blitt levert til befolkningen i Kursk-regionen. 

– Røde Kors i Russland har de siste ukene bistått mer enn 48.000 mennesker i Kursk-regionen. Sivilbefolkningene på begge sider av landegrensene lider og Røde Kors hjelper alle uavhengig av tilhørighet, slår Røthing fast. 

Norges Røde Kors støtter 26 mobile helseteam i flere regioner i Ukraina. Disse teamene, som driftes av ukrainsk Røde Kors, har de siste ukene hjulpet nye internt fordrevne mennesker øst i Ukraina. 

I alle aldersgrupper

 – De evakuerte som våre leger, sykepleiere og frivillige nå hjelper, blant annet på en skole som brukes som evakueringssenter i Dnipropetrovsk-regionen, er i alle aldersgrupper. Vi er dypt bekymret for at et stort antall mennesker nå forlater sine hjem og alt de eier på flukt fra kamphandlinger i Ukraina, sier Røthing. 

Siden våren 2022 har Norges Røde Kors bidratt til at mer enn 200.000 mennesker i Ukraina har fått medisinsk hjelp fra helseteamene. Sammen med ukrainsk Røde Kors og resten av Røde Kors-bevegelsen jobber vi kontinuerlig med å være til stede der behovet til enhver tid er størst. 

– Røde Kors følger situasjonen tett og vi forbereder oss på at mange tusen mennesker igjen kan bli fordrevet fra hjemmene sine. Det både Russisk Røde Kors og ukrainsk Røde Kors sine team på bakken forteller, gjør at vi forventer store behov for støtte til sivile også de neste ukene.

Håkon Jakob Røthing, programsjef i Røde Kors