240414 TOPPBILDE Sudan Vis bildetekst
Over en halv million mennesker har fyktet over grensen til Tsjad på grunn av kampene i Sudan. Frivillige fra Røde Kors bistår blant annet med registrering, mat, vann, hygieneprodukter og annen nødhjelp og hjelper familier som er blitt adskilt å få kontakt. Foto: Karyn Stone/IFRC

Ett år med konflikt i Sudan: Khartoum er en spøkelsesby

Kampene raser fremdeles ett år etter at konflikten brøt ut i Sudan. Store deler av befolkningen i hovedstaden Khartoum har forlatt byen, som er i ferd med å bli en spøkelsesby.

15. april er det ett år siden den væpnede konflikten i Sudan brøt ut. Hovedstaden Khartoum er spesielt hard rammet, og det er i dag kun 20 - 30 prosent av befolkningen igjen i millionbyen. Bare hvert femte helsesenter er fremdeles i drift i hovedstaden.

Med 6,6 millioner mennesker på flukt i eget land, er Sudan nå det landet med flest internt fordrevne. I tillegg har to millioner mennesker flyktet til nabolandene.

– Over 4.000 frivillige i Sudan Røde Halvmåne har vært direkte involvert i den humanitære responsen og de har gjort en utrolig jobb til tross for at de fleste av dem står overfor de samme problemene som resten av befolkningen, sier Ramon Olav Broers, som er regionrådgiver for Afrika i Røde Kors.

Frivillige fra Røde Kors sørger for at døde fra kampene i Khartoum begraves sikkert.
Flere tusen sivile er fanget i leirer øst i Sudan. Situasjonen er kritisk, ettersom helsehjelp neste ikke finnes.

Kampene pågår fortsatt

Kampene pågår fortsatt i tett befolkede byområder over hele landet, men nå er også landbruksområder rammet av konflikten. Konsekvensen er at matforsyningen svinner, og underernæring blant barn øker dramatisk. 

Selv før krisen slet landet med matkrise og underernæring, og nå har situasjonen blitt en av de mest forferdelige i verden. 18 millioner mennesker har behov for mathjelp, inkludert 5 millioner på krisenivå. Hvis ikke dette snur snarlig, kan det bli verdens største matkrise, sier Broers.

Mat deles ut til flyktninger i Sudan
Kampene foregår nå også i matproduserende områder, og sult truer derfor store deler av befolkningen. Allerede er 18 millioner avhengige av nødhjelp. Foto: Abakar Oumar Cherif/ICRC

Ettersom rundt 80 prosent av alle helsefasilitetene i landet er helt eller delvis ute av drift setter det ekstra press på helsetjenestene Sudan Røde Halvmåne drifter med støtte fra søsterforeninger som Norges Røde Kors. Uten grunnleggende helsetjenester går kroniske sykdommer og daglige helsebehov ubehandlet. 

– Og da blir hverdagen for de gjenværende sudanerne, som også sliter med å finne sitt neste måltid og beskyttelse fra vold, ekstra vondt og vanskelig, sier Broers.

Sudan Røde Halvmåne og det internasjonale Røde Kors har også levert viktig utstyr for å bevare nødvendig vann, levebrød og helsetjenester til over to millioner mennesker, og hjulpet familier som er separert kan komme i kontakt.

Konflikten i Sudan

  • Konfliktnivået avtar ikke, langvarig konflikt forventes.
  • 8,6 millioner mennesker er på flukt - 6,6 millioner i eget land.
  • 24,7 millioner har behov for nødhjelp.
  • 15 millioner mennesker uten helsehjelp (det er 29% av befolkningen på 51 millioner) 
  • Flere hundre angrep på helsetjenester. Nesten 80 prosent av helsesentrene i landet er ute av drift. De gjenværende helsesentrene opplever kritisk mangel på vann, elektrisitet, mat og medisiner. 
  • Kan bli verdens største matkrise. 18 millioner mennesker har behov for mathjelp, inkludert 5 millioner på krisenivå.
  • Sudan Røde Halvmåne er en humanitær hovedaktør i Sudan. De jobber i alle de 18 delstatene i landet, på begge sider av konfliktlinjen.

– Samtidig ser vi dessverre at humanitær innsats i økende grad blir politisert. Hjelpearbeidere og frivilligel risikerer livet. Det er nå avgjørende at partene må legge til rette for sikker, rask og uhindret passasje av humanitært personell og nødhjelp. Det er også et kritisk finansieringsgap, og verden må både sørge for at det kommer nok midler, og opprettholde sin politiske oppmerksomhet, sier Broers.

Også store behov i nabolandene

En kvinne sitter foran et telt bygget av strå
To mennesker har flyktet fra Sudan til nabolandene. Grensebyen Adré i Tsjad har svulmet opp etter at mer enn 150.000 sudanesiske flyktninger, hvorav 90 prosent er kvinner og barn, har krysset grensen. Mange kommer tomhendte og bor i prekære tilfluktsrom som gir lite beskyttelse mot varmen og regnet. Foto: Alyona Synenko/ICRC

Mange av de som har flyktet fra kamepene har søkt tilflukt i nabolandet Tsjad. De fleste av flyktningene er kvinner og barn, på flukt fra ekstrem vold som har herjet landsbyer i Darfur, vest i Sudan. I Abeché har Røde Kors-bevegelsen snedt kirurgisk team til sykehuset for å hjelpe de som kommer over grensen med skader fra kampene.

– Også der mangler sykehuset nesten alt: vann, strøm, medisiner og senger. Det medisinske teamet har jobbet med frivillige fra Tsjad Røde Kors for å sette opp provisoriske senger i korridorene på sykehuset. Men kapasiteten har vært sprengt, med opp til fem ganger så mange pasienter som det er bygget for, sier Broers.