Halvparten har snudd på tur
45 prosent av oss har fulgt Fjellvettregelen “Det er ingen skam å snu”, viser ferske tall. Flest har snudd på grunn av dårlig vær.
I en undersøkelse utført av Opinion for DNT og Røde Kors svarer nesten halvparten at de har vært nødt til å snu på tur i fjellet, slik den kanskje mest kjente fjellvettregelen råder oss til. Flest av oss, hele 36 prosent, har snudd på grunn av dårlig vær.
– Det er aldri gøy å være den som insisterer på at gruppa må avbryte, men er du først usikker er det nesten alltid helt riktig å følge fjellvettregel 8: vend i tide.
Kan du Fjellvettreglene? Les deg opp her!
Helt siden Fjellvettreglene ble relansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. 25. mars står Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) klar fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo S for å be folk huske på Fjellvettreglene på påsketuren.
– Det viktigste alle kan gjøre for å være trygge ute i naturen er å forberede seg godt. Samtidig er det også avgjørende at man tør å avbryte turen dersom man blir usikre på om det er trygt å fortsette, sier Anne Bergh, generalsekretær i Norges Røde Kors.
De to organisasjonene ber folk om å stille seg noen grunnleggende spørsmål før de starter turen. Har vi en alternativ rute dersom været endres underveis? Er vi stødige nok på veivalg og navigasjon? Og har vi med nok, klær, utstyr, mat og drikke?
– Å ta seg tid til å stille seg selv og resten av turfølget slike spørsmål kan hindre skader og livstruende situasjoner
– Sikker ferdsel i fjellet handler om god planlegging, nødvendig utstyr, og det å gjøre gode vurderinger underveis. Påskefjellet kan være fantastisk, og turgleden blir bare større når man forbereder seg godt, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.