Den vanlige førstehjelpen
De aller fleste skadene vi må behandle som førstehjelpere er hverdagslige ting som sår, brannskader og brudd.
De fleste ulykker skjer i hjemmet. Personskaderapporten fra Helsedirektoratet viser at av totalt 124 000 personskader i 2021, skjedde hver tredje (33%) hjemme hos den skadde. Rapporten viser også at brudd, sår og brannskader er de vanligste skadene. Det betyr at det er lurt å ha kunnskap om hvordan håndtere disse skadene.
Her er de viktigste punktene som gjelder brannskader, sår og bruddskader.
Brannskader
Skadeomfanget begrenses ved rask nedkjøling
- Sikre livsviktige funksjoner
- Kjøl ned med kaldt vann i 1-2 minutter.
- Fortsett med lunkent vann i 20-30 minutter.
- Ring 1-1-3 hvis skaden krever det.
Sårskader
Kort fortalt handler sårbehandling om å rense, dekke til og eventuelt presse i mot for å stoppe blodet.
- Ved skrubbsår eller småsår, skyll med vann og tørk forsiktig. Legg et lite press med et plaster, kompress, bandasje eller annet du har for hånden avhengig av størrelsen på skadestedet.
- Ved store blødninger må man ha et trykk direkte i såret for å stoppe blødningen. Legg en kompress eller lignende mellom såret og hånden / fingrene / gjenstanden som skal stoppe blødningen. Om mulig hev det blødende stedet over hjertehøyde.
Les mer om førstehjelp ved sår og blødninger
Bruddskader
Hvis personen er våken, og har en skade, kan du minimere smerte og hindre forverring ved å stabilisere det skadde området. Du må også passe på at den som er skadet ikke fryser. Hvis personen sitter eller ligger på bakken, få noe under så skånsomt som mulig. Dette kan være teppe, jakke, liggeunderlag, osv.
Aksepter ulike reaksjoner
Vær tilstede for den som er rammet og aksepter ulike reaksjoner. Det kan oppleves ubehagelig eller skremmende å være skadet. Personer som er skadet kan også være i sjokk eller ha en oppførsel vi kan oppfatte som irrasjonell. Det kan være sinne, latter, apati, motløshet, gråting og mange andre måter å reagere. Og alle disse må vi som førstehjelpere se på som normal reaksjon på en unormal situasjon.
1-1-3 hjelper deg med å finne ut hvordan du skal forholde deg til den skadde, mens du venter på medisinsk hjelp.
Førstehjelpsskrin og førstehjelpsputer
Ethvert hjem bør ha et førstehjelpsutstyr, som inneholder det du trenger for å håndtere små og store skader. Vi har satt sammen en førstehjelpspute som inkluderer sår- og brannbandasjer og rikelig med plaster.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.