Førstehjelp ved lynnedslag og elektriske skader
Den beste førstehjelpen er å unngå å bli rammet av lynnedslag. Man må også minimere risikoen og potensielt skadeomfang. I tillegg være klar til å gi førstehjelp til andre som eventuelt blir rammet.
I denne artikkelen gir vi tips til hvordan du kan unngå å havne i et område hvor lynet kan slå ned. Hvis du likevel har havnet i et område med lyn og torden, må du prøve å minimere risikoen for å bli truffet og være klar til å gi førstehjelp til andre.
Unngå å bli rammet av lynnedslag
Å være oppmerksom på farene ved lynnedslag og å ta forholdsregler under tordenvær kan bidra til å redusere risikoen for skader.
- Søk ly innendørs: Det sikreste stedet å være under tordenvær er innendørs i hus. Unngå å være i nærheten av vinduer, dører, telefonlinjer eller rør som kan lede strøm.
- Unngå åpent terreng: Hvis du er utendørs under tordenvær, er det viktig å søke ly på et trygt sted. Unngå høye trær, fjelltopper, åpne områder, store vannflater eller metallstrukturer som kan tiltrekke seg lynet.
- Unngå gjenstander som kan lede strøm: Hold deg unna metallgjerder, paraplyer, fiskestenger, golfkøller eller andre gjenstander som kan tiltrekke seg lynet.
- Søk ly i en bil: Hvis du ikke kan søke tilflukt i et solid bygg, kan en bil med tak av metall gi en viss beskyttelse. Unngå å røre metalldeler inne i bilen under tordenvær. Merk at en campingvogn av glassfiber gir mindre beskyttelse enn en bil med metalltak.
- Lytt til værvarselet: Lytt til lokale værmeldinger eller bruk værvarslingstjenester for å være oppdatert på værforholdene. Hvis det er meldt tordenvær, kan du planlegge aktiviteter innendørs for å unngå risikoen for å bli truffet av lyn.
- Minimere kontaktflaten: Hvis hår begynner å reise seg, er det en indikator på høy elektrisk ladning i luften. Lynnedslag kan slå ned i din umiddelbare nærhet. Gjør deg så liten som mulig, på det laveste punktet i terrenget. Sett deg på huk og hold rundt knærne og bøy hodet ned.
Førstehjelp etter lynnedslag
Hvis noen blir rammet av lynnedslag eller andre elektriske skader, er det viktig å handle raskt og søke medisinsk hjelp umiddelbart. Rask førstehjelp kan være avgjørende for å redde liv og minimere skadeomfanget. Her er noen førstehjelpstiltak du kan ta:
- Sikre området: Sørg for at området er trygt før du går til den skadde personen.
- Ring nødnummeret: Ring 1-1-3 og gi beskjed om at noen har blitt rammet av lyn eller elektrisitet. Gi så nøyaktig informasjon som mulig om stedet og tilstanden til offeret.
- Sjekk respons: Se etter tegn på bevissthet hos den skadde personen. Hvis personen ikke puster normalt, start umiddelbart hjerte-lungeredning. Hvis personen har normal pust, men er bevisstløs, plasser i sideleie.
- Flytt personen til et trygt sted: Hvis du oppfatter området som farlig, og det er trygt å gjøre det, flytt den skadde personen til et tryggere område. Unngå å utsette deg selv for fare i prosessen.
- Behandle brannskader: Hvis personen har brannskader som følge av lynnedslaget, utfør førstehjelp for brannskader, og bruk sterile bandasjer eller rene klær for å dekke sårene forsiktig. Unngå å påføre trykk på brannskader.
- Vurder andre skader: Sjekk om personen har andre skader som kan kreve umiddelbar oppmerksomhet. Hvis det er mistanke om rygg- eller nakkeskader, unngå å flytte dem med mindre det er nødvendig å redde liv.
Skader som følge av elektrisitet
Elektrisitet kan forårsake alvorlige indre skader, selv om det ikke er synlige ytre skader. Det samme gjelder om man indirekte har blitt rammet av elektrisiteten. Selv om dem som har blitt utsat for elektrisk støt virker tilsynelatende frisk, bør de undersøkes av helsepersonell for å utelukke eventuelle skjulte skader.
Her er en liste over mulige skader forårsaket av elektrisitet:
- Bevissthetstap: Offeret kan miste bevisstheten og være midlertidig eller varig bevisstløs.
- Pusteproblemer: Den skaddes pust kan være uregelmessig, eller pustestopp har inntruffet. Hvis det er pustestans, må man iverksette hjerte- og lungeredning.
- Hjertefeil: Lynnedslag kan forårsake unormale hjerteslag eller uregelmessig hjerterytme. Hvis det er hjertestans må man iverksette hjerte- og lungeredning.
- Brannskader: Lynnedslag kan forårsake brannskader på huden eller klærne der strømmen har passert gjennom kroppen. Kontakt med elektriske kilder kan forårsake forbrenninger på huden ved inn- og utgangspunktet for strømmen.
- Muskel- og skjelettskader: Kraften fra lynnedslag eller elektrisitet kan gi muskel- og skjelettskader, inkludert brudd og feilstillinger.
- Indre skader: Elektrisk strøm som passerer gjennom kroppen kan skade indre organer, inkludert hjerte, lunger, blodårer og sentralnervesystemet.
- Hørselstap: Et kraftig lynnedslag eller elektrisk støt kan forårsake midlertidig eller permanent hørselstap.
- Forvirring eller desorientering: Offeret kan oppleve forvirring, desorientering eller vanskeligheter med å tenke klart.
- Muskelsmerter: Muskelkramper og smerter kan oppstå som følge av elektrisk strøm som påvirker musklene.
Det er viktig å merke seg at symptomene kan variere avhengig av alvorlighetsgraden på skaden. Når noen har blitt utsatt for elektrisitet, og det er synlige skader, eventuelt at den skadde personen er bevisstløs eller forvirret, bør medisinsk hjelp søkes umiddelbart.
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp AS tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres til lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.