90 år i beredskap for andre
Det aller første Hjelpekorpset i Røde Kors ble etablert i Fredrikstad i 1932. I år står 280 hjelpekorps over hele landet klare til å rykke ut når mennesker trenger hjelp.
Av Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors
Det begynte med «Fredrikstad Sanitetskolonne» i 1932 og endte med den største frivillige organisasjon i norsk redningstjeneste. 90 år har gått siden Fredrikstad Røde Kors Hjelpekorps presenterte det første fullt utdannede frivillige hjelpekorpset. Jubileet sammenfaller med Frivillighetens år, så det gir grunn til å feire litt ekstra.
Mye av æren for at Hjelpekorpset ble etablert, skal en kaptein ved navn August Tobiesen ha. Han var ansatt i Røde Kors for å vurdere beredskap med tanke på fare for en ny storkrig i Europa etter Andre verdenskrig. Tobiesen mente den norske beredskapen var mangelfull, og satte seg som mål å opprette førsteinnsatsgrupper over hele landet.
– Hjelpekorpset oppsto på grunn av en ekstern trussel om krig. Det er lett å se linjene fra den gang til i dag siden det moderne hjelpekorpset gjennom en kongelig resolusjon faktisk er en del av totalberedskapen i Norge. Det vi har stått i de siste årene har handlet om trusselen fra en pandemi og er en viktig påminnelse om hvorfor vi er til.
13. august 1932 ble den første innsatsgruppen etablert som «Fredrikstad Sanitetskolonne» før den året etter altså fikk navnet Fredrikstad Røde Kors Hjelpekorps. Til høsten markerer Norges eldste hjelpekorps jubileet med stolthet.
– Vi er stolte over å være det aller første korpset i Norge og det er noe vi snakker mye om og som også forplikter oss. Det begynte med Hjelpekorpset, men har blitt til en rekke forskjellige aktiviteter som betyr noe for mange i lokalsamfunnet vårt, sier korpsleder Apenes.