flyvende drone mot blå himmel Vis bildetekst
Drone i aksjon. Foto: Elise Honningdalsnes/Røde Kors.

Ressursgruppe drone

I de neste utgavene av Hjelpekorpsbladet skal vi bli bedre kjent med de ulike ressursgruppene i Røde Kors Hjelpekorps. Først ut er ressursgruppe drone og gruppeleder Arve Vangen.

Arve Vangen jobber til vanlig med roboter og programmering hjemme i Gjøvik. Da er det kanskje ikke så rart at han var tidlig ute med å fremme droneteknologiens plass i Hjelpekorpset. 

– Ny teknologi og bruk av drone effektiviserer søkene og øker sjansen for hurtig funn. Samtidig bedrer droner sikkerheten til mannskapet, som kan  sende inn droner for å søke i risikable terreng.

Arve Vangen

Ressursgruppe drone er Hjelpekorpsets ferskeste ressursgruppe. Den ble formelt opprettet i 2017, etter å ha vært en prosjektgruppe underlagt Landsrådet siden 2015, da utredningen av teknologien startet.

For Vangen, som satt i Landsrådet Hjelpekorps på den tiden, var det naturlig å bli med på oppstarten av ressursgruppen. Sju år senere kan han fortelle at det har skjedd ekstremt mye på teknologifronten siden dronegruppa ble etablert.

– Da vi startet opp fantes det stort sett bare såkalte solskinnsdroner, som var veldig væravhengige. I dag tåler dronene både regn, sterk vind og mange minusgrader. I tillegg er både optikk og teknologi blitt bedre de siste årene, og flere sensorer i kamera gir betraktelig bedre bilder.

I tillegg til utviklingen i droneteknologi har også  AI gjort sitt inntog, noe som ifølge Vangen har bedret bruken betraktelig.

portrett av en mann
Leder av ressursgruppe drone, Arve Vangen. Foto: Elise Honningdalsnes/Røde Kors

– Kunstig intelligens kan fange opp det vi selv ikke oppdager i bilder, og varsle om det. Samtidig må vi huske at dette er et hjelpemiddel, og ingen erstatning. For selv om vi har kommet langt, er det mye rusk i maskineriet fortsatt.

Arve Vangen

Travelt hele året

Ressursgruppe drone er i aktivitet hele året. På leteaksjoner etter savnede i utmark er dronens egenskaper gull verdt. Fordelen med droner et at de kan bidra der andre ressurser ikke strekker til, som ved flom og jordskred. Et eksempel er under uværet Hans i fjor, da dronegruppa var på plass for å få kontroll over oversvømte områder.

– Drone effektiviserer en del av oppdragene og gir letemannskaper et raskere overblikk. Med droner når vi inn på områder som ikke er ferdbare til fots. Fra fugleperspektiv, og med muligheter for å bruke både optisk og termisk optikk, får vi raskt overblikk over forhold og situasjon.

Arve Vangen

I sommer ble det rapportert om to ulike søk og funn med drone, som begge ble gjort av Malm Røde Kors Hjelpekorps. Vangen forteller at begge de savnede ble funnet i god behold og at hjelpekorpset fikk mye skryt fra innsatsleder i etterkant av disse operasjonene.

Dronegrupper i hele landet

Dronegruppa har ansvar for å iverksette og tilrettelegge for bruk av droner i Norges Røde Kors og forvalter en nasjonal operasjonsmanual.  I løpet av de siste årene har de klart å bygge opp en solid kursstige. Vangen forteller at de i snitt har avholdt opptil fire dronekurs i året, hvorav de fleste kursene har vært fulltegnet. De har også hatt en variert geografisk utrulling av piloter.

Kursene har til nå blitt holdt nasjonalt, på Røde Kors leirstedet Merket i Valdres. Nytt av året er at kurs også kan holdes lokalt.

– Det har vært en etterspørsel etter å holde kurs lokalt, både av økonomiske og praktiske grunner. Det skal vi nå kjøre i gang, med en faglig leder fra ressursgruppa til stede som støtte, sier Vangen.

Ressursgruppe drone har i dag sju droner i eie som blir brukt til opplæring.  Av disse er fire i beredskap i lokale ledd.

gruppebilde av ressursgruppe drone
Ressursgruppe drone består i dag av: (f.v) Gaute Sars-Olsen (Ansatt tilrettelegger), Marius Kaarstad Bøe (Fana RKH), Nils Kenneth Fordal (Trondheim RKH), Bernt Inge Hansen (Tromsø RKH) og Arve Vangen (Brøttum RKH og Leder av ressursgruppen). Ikke tilstede: Ola Apalset (Gloppen RKH)

Samarbeid gjør best

Ressursgruppa er med i et droneforum i regi av Hovedredningssentralen, bestående av blant annet politiet, Norsk Folkehjelp, Kystvakten, Redningsselskapet, Luftambulansen og 330.

– Det er veldig viktig at Hovedredningsentralen dro i gang dette. Forumet er viktig både for å kunne snakke sammen og for å få en felles forståelse for hverandre.

Droner vil også iverksettes i Aksjonsstøtteordningen, som etterhvert skal rulles. Ressursgruppe drone har også blitt innlemmet i ICAR  (International Commission for Alpine Rescue).  ICAR er en organisasjon som fremmer samarbeid og kunnskapsdeling innen fjellredning. I oktober skal Vangen og nestleder Bernt Inge Hansen representere Norges Røde Korps Hjelpekorps og ressursgruppe drone for første gang.

– Vi ser frem til å delta først og fremst fordi det er faglig interessant. Å være med i større forum for luftressurser og metodikk innen søk og redning vil være veldig nyttig for oss.

Det kan være ganske kostbart å investere i drone. Derfor er det viktig at  ressursene er på plass. Og når man først skal gjøre en stor investering, med innkjøp av kostbart utstyr og kursing av medlemmer, bør det helst være en liten gruppe som går sammen om dette. For om noen faller fra og ingen nye kommer inn, blir det fort sårbart.

Arve Vangen