Kristiansand Røde Kors
Kristiansand Røde Kors mobiliserer frivillighet gjennom rednings- og beredskapsarbeid og omsorgsaktiviteter.
- Adresse
- Vesterveien 6, 4616 KRISTIANSAND S
- Telefon
- 22 05 40 00
- E-post
- kristiansand@redcross.no
- Nestleder
- Isabelle-Louise Aabel
- Leder
- Bjørn Erik Tobiassen
Velkommen!
Kontakt Kristiansand Røde Kors
Her finner du Kristiansand Røde Kors sin Facebook-side
Her finner du Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps sin Facebook-side
Aktiviteter og tilbud
Å bo på asylmottak kan være ensidig og frustrerende. Frivillige fra Røde Kors legger til rette for positive opplevelser for beboere på mottak.
Usikkerhet og lang ventetid kan føre til at mange som bor på asylmottak savner opplevelse av mening, mestring, trygghet og tilhørighet i hverdagen. Å bli møtt og sett av et medmenneske i lokalsamfunnet kan utgjøre en stor forskjell.
Røde Kors Kristiansand har Aktivitet for beboere på Kristiansand Statlig Mottak Tilrettelagt Avdeling. To aktivitetsgrupper tilbyr aktivitet annenhver tirsdag. Frivillige skaper pusterom for beboerne på mottaket i form av spill-kveld, matlaging, norsktrening, turer med mer.
Vil du bli frivillig?
Alle frivillige inviteres til en samtale og blir gitt relevant opplæring. Frivillige på aktivitet på mottak må levere politiattest, signere på etikk- og taushetserklæring og ha fylt 18 år. For mer informasjon ta kontakt med:
Aktivitet på Asylmottak: Aktiviteter for beboere på asylmottak - Røde Kors (rodekors.no)
Arbeidsgruppene Yngres og Senioras er sosial nettverksaktiviteter for kvinner. Mange av deltakerne har lang fartstid i Røde Kors og de driver med ulike inntektsgivende arrangement og lager ting for salg, i tillegg til at de har faste sosiale møtepunkter. Gruppene treffes annenhver uke gjennom hele året. De er ofte på Røde Kors-huset, men har også noen utflukter og andre aktiviteter.
Vil du bli frivillig eller deltaker?
For mer informasjon ta kontakt på kristiansand@redcross.no
Barnas Røde Kors (BARK) er et aktivitetstilbud som skal bidra til at barn får en trygg og god oppvekst. Mange barn har ikke mulighet til å delta i kostbare fritidsaktiviteter. Målgruppen er barn fra 1.-7. klasse og aktivitetene spenner fra førstehjelp og friluftsliv til internasjonal forståelse. Barnegruppene ledes av frivillige over 18 år, som får opplæring og veiledning i regi av Røde Kors. Alle frivillige må levere politiattest.
Meld deg på her:
BARK Hånes
BARK Tveit
BARK Torridal
BARK Randesund
BARK Tinnheia
BARK Vågsbygd
Vi har også BARK krisesenteret:
Det er frivillige voksne over 25 år, som driver aktiviteter for barn på Krisesenter. Det er hyggelige alderstilpassede aktiviteter inne.
Ønsker du mer informasjon, send oss en e-post. Trykk her.
Alle kan føles seg ensomme en gang i blant, uavhengig av kjønn, alder og sosial omgangskrets. Derfor finnes Besøkstjenesten. Et tilbud der frivillige kan dra på besøk til en som kanskje mangler en å dele glede og sorg med, og som føler seg isolert fra resten av omverden.
Besøksvennene er frivillige, som har gjennomgått kurs og har taushetsplikt.
Kristiansand Røde Kors har disse tilbudene:
Besøk eller arrangement på sykehjem:
Besøksvennen er med på arrangere hyggelige aktiviteter for beboere på sykehjem. Noen besøksvenner er tilknyttet en avdeling, mens andre besøker en bestemt person.
En-til-en besøk i private hjem:
Besøksvennen kommer hjem til den som ønsker seg besøk.
Besøk med hund:
Besøksvennen går på besøk i private hjem eller på institusjon sammen med hunden sin.
Ønsker du å bli frivillig, eller ønsker du besøk?
Ta kontakt for mer informasjon:
E-post: kristiansand@redcross.no
Tlf: 483 19 960
Besøksvenn: Mer informasjon
Besøksvenn med hund er et medmenneske med en kose- og klappehund som går på besøk på institusjon eller til hjemmeboende i snitt en gang annenhver uke i 45-60 minutter.
Hvor ofte går man på besøk med hund?
Man går på besøk en gang i uken eller en gang annenhver uke etter avtale med institusjonen eller den hjemmeboende. Besøket varer i 45-60 minutter hvis man ikke er ute og går tur med en beboer, da bruker man gjerne lenger tid.
Hva gjør du som frivillig besøksvenn med hund?
Det er flere måter man kan være besøksvenn med hund. Man kan besøke en beboer i hennes/hans leilighet på institusjon eller hjemmeboende. Man kan besøke en fast gruppe beboere på en institusjon over en kaffe i en liten stue. Man kan besøke institusjonen og alle som har lyst til å være med på hundebesøket kommer til en større stue. Man kan gå tur med en eller to faste beboere hvis det er pent vær eller drikke kaffe på beboerens rom.
Hvilken opplæring får de frivillige? I tillegg til den tradisjonelle opplæringen for besøksvenner, er det et hundekurs. Her lærere man om hunden som besøkshund, hundens språk, helse, hundevelferd, vern av hunden i tjeneste, gjennomgang av grunnleggende lydighet, relasjoner mellom hund og fører, trening med fysiske hjelpemidler som f.eks krykker, rullator m.m. og hvordan man organiserer et hundebesøk.
Hunden må være minst to år og maks 10 år. Hundens egnethet som besøkshund blir vurdert av en dyrlege og instruktør på hundekurset.
Her kan du se den hyggelig videoen fra Bærum Røde Kors:
https://www.youtube.com/watch?v=PICgY9-qxbw&feature=youtu.be
Ønsker du å søke om besøksvenn med hund eller ønsker du å være frivillig?
Ta kontakt med Kristiansand Røde Kors: 22 05 40 00 / 483 19 960 kristiansand@redcross.no
Fellesverket Kristiansand er et aktivitetshus for unge mellom 15 og 25 år. Vi holder til i Vestre Strandgate 22, midt mellom Markens og busstasjonen, med inngang fra Gyldenløves gate.
Hva er Fellesverket?
Fellesverket tilbyr Sosial møteplass, Leksehjelp, Gatemegling og Arbeidstrening. På Fellesverket kan unge komme alene eller med venner og treffe andre unge og bli venner. Det skal være et trygt sted der en møter trygge, voksne frivillige. Her kan en slappe av eller delta i aktiviteter som er på Sosial møteplass. Dette kan være å spille biljard, bordtennis, brettspill, game eller bare treffe andre unge og prate.
Vi har åpent hver mandag, onsdag og torsdag fra kl.15:00-19:00. Hver åpningsdag tilbyr vi et gratis varmt måltid kl.15:30-16:30. Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for mer informasjon om hva som skjer.
Vil du bli frivillig?
Vi trenger mange frivillige til å drifte Fellesverket. De frivillige er kjernen i Fellesverket. Sosial møteplass er avhengig av at de unge treffer voksne, trygge frivillige som er der for dem. Vi er også opptatt av å skape et godt miljø mellom oss som er frivillige, så du vil bli godt tatt imot. Vi har egne vaktlister for frivillige på Fellesverket der du kan delta ut fra hva du har kapasitet til. Har du lyst å være med å drive Fellesverket, treffe unge mennesker og bety noe for andre er du mer enn velkommen!
Ta kontakt ved å klikke deg videre her:
Mitt Røde Kors
Ønsker du mer informasjon og vil snakke om hva du kan bidra med ta kontakt med senterleder Øystein.
Tlf. til Fellesverket er 949 78 151 hverdager på dagtid og sporadisk i Fellesverkets åpningstid.
Mange barn får ikke de sosiale opplevelsene de trenger fordi familien strever økonomisk. Ferie for alle er et gratis ferietilbud til disse familiene. For Røde Kors er det viktig at hele familien reiser på ferie sammen. Da får familien mulighet til å dele gode opplevelser og skape felles minner.
En aktiv ferie
Ferie for alle-oppholdene arrangeres i skoleferiene. De skjer som oftest på Røde Kors-sentrene. Ferien blir ledet og tilrettelagt av Røde Kors-frivillige. Familier som får tilbud om et ferieopphold har ikke andre tilsvarende tilbud, og har levd i en situasjon med svak økonomi over tid. Ferie for alle tilbys familier som har minst ett barn i alderen 6-13 år. Store deler av ferien foregår utendørs uansett vær og årstid. Både barn og voksne er med på mange varierte aktiviteter.
Krav til frivillige
- må være over 18 år
- gjennomført personlig intervju
- gjennomført kursing
- godkjent politiattest
- levert etikk- og taushetserklæring
Ferie for alle-aktivitetene drives av Agder Røde Kors.
Vil du bli frivillig? For mer infornasjon, kontakt siw.johannessen@redcross.no
Å komme som flyktning til Norge innebærer en ny kultur, nytt språk og nye utfordringer. Overgangen kan være stor. Men en frivillig Flyktningguide kan gjøre overgangen lettere.
Som Flyktningguide kobles man med en deltaker for en periode på 9-12 måneder. Man møtes cirka annenhver uke. Koblingen gjøres basert på elementer som like interesser, liknende livssituasjon og noenlunde samme alder. Sammen bestemmer man hva man vil gjøre. Vanlige aktiviteter er å gå tur, lage mat sammen, drive med en felles interesse eller bare sitte og prate.
Hensikten med Flyktningguide er å bidra til at nye landsmenn får en bedre forståelse av norske normer og regler, kultur og at vedkommende får praktisert mer norsk.
Vil du bli frivillig?
For mer informasjon ta kontakt med:
Leder for Flyktningguide:
E-post: maren.kulien.lunde@redcross.no
I Røde Kors Gatemegling får ungdom redskaper til å løse konflikter på en konstruktiv måte uten bruk av vold.
Et blikk, ord sagt i sinne, misforståelser, rykter, utestengelse, erting. Små hendelser kan raskt voks til store konflikter. Det kan være vanskelig å håndtere følelsene og reaksjonene som oppstår i en konflikt.
Løser egne og andres konlikter
Gatemegling er et kriminalitetsforebyggende tiltak rettet mot barn og unge i Kristiansand. Gatemegling skal forebygge ungdomskriminalitet ved å gi ungdom mellom 13 og 24 år verktøy for å håndtere egne og andres konflikter uten bruk av vold. Grunntanken i Gatemegling er at ungdom selv er best egnet til å endre det som skaper utrygghet i miljøene deres.
Trygge voksne
Trygge, voksne frivillige bidrar som kursholdere, meglere og praktiske tilretteleggere i Gatemegling. Samarbeidspartnere er lokale aktører som jobber med ungdom, herunder; skole, fritidsklubber, politi, utekontakt og konfliktråd. Aktiviteten finnes i 15 av landets byer, og over 1700 ungdommer var med i voldsforbyggende kursing i 2017.
Bli frivillig
Har du lyst til å bidra i dette arbeidet? Ta kontakt med: kristiansand@redcross.no
Du kan også finne mer informasjon om Gatemegling her: www.rodekors.no/gatemegling
Henry førstehjelp for barnehagebarn er et undervisningsopplegg om førstehjelp tilpasset bruk i barnehager og barn i alderen 3-6 år.
Henry er utviklet med tanke på å øke bevisstheten om førstehjelp hos både barn og voksne, og fokuserer på medmenneskelighet, hjelpevilje og å lære å ta ansvar.
Henry-settet inkluderer Henry-dukken, et plansjesett med illustrasjoner av Henry sine 10 uhell, en veiledningsperm og en USB minnepinne med Henry musikk.
Her kan du se Aftenpostens reportasje om Henry som blir hjulpet av barna i Økernly barnehage.
Kunne du tenke deg å motta et Henry-sett til din barnehage helt gratis?
Kontakt oss på kristiansand@redcross.no
Du finner også Henry på Facebook
Røde Kors Hjelpekorps er frivillig samfunnsberedskap i praksis. Vi er klare til å rykke ut med både redningsmateriell og personell hvis en større ulykke, krise eller katastrofe inntreffer.
Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps er som de andre hjelpekorpsene i Norge en del av den frivillige redningstjenesten. Det vil si at vi bistår Politiet med ettersøkning og redningsoppdrag, og Helsevesenet med ambulanseoppdrag utenfor allfarvei.
Vil du bli frivillig?
Grunnopplæring for nye Hjelpekorpsere gjennomføres 1-2 ganger i året
Er du interessert i å bli Hjelpekorpser eller vil vite mer? Meld deg som frivillig på www.mittrodekors.no eller ta kontakt på kristiansand@varkh.no
Korpsleder: Idunn Ulset
E-post: kristiansand@varkh.no
Tlf: 993 43 969
Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps på Facebook
Info om Hjelpekorps nasjonalt: Mer informasjon
Vår internasjonale kvinnegruppe er en lavterskel sosial arena med fokus på norsktrening og nettverksbygging. Målgruppen er kvinner over 16 år med migrantbakgrunn, og deres barn. Det er også mulig å komme uten barn.
Gruppen møtes tirsdager kl.17-18.30 på Fellesverket i Vestre Strandgate 22, med inngang fra Gyldenløvesgate.
Vil du bli frivllig?
For mer informasjon ta kontakt med:
Hjelp med lekser for elever på studiespesialiserende linje, samt en rekke yrkesfag. Åpent tilbud hver onsdag kl.16:30-18:30 på Fellesverket. Adresse: Vestre Strandgate 22, inngang fra Gyldenløvesgate. Tilbudet følger skolens ferier. Vi har i tillegg til Leksehjelp Kongsgård. Røde Kors drifter også Digital Leksehjelp som er mulig å delta på fra hele landet.
Vil du bli frivillig eller deltaker?
Kontakt:
kristiansand@redcross.no
Hjelp med lekser for elever, unge og voksne med norsk som andrespråk. Kompetansenivå: grunnskole, 9.-10. trinn.
Vil du bli frivillig?
Kontakt: kristiansand@redcross.no
Mentorfamilie er et tilbud for personer mellom 18-30 år som har vært utsatt for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap eller andre former for æresrelatert vold. En mentorfamilie skal tilby et positivt pusterom i hverdagen hvor unge kan føle tilhørighet, dele hverdagsopplevelser og oppleve mestring og trygghet. Som mentorfamilie forplikter du deg til å være frivillig en gang i uka i ett år.
Røde Kors Mentorfamilie finnes i disse distriktene: Oslo, Tromsø, Trondheim, Bergen og Kristiansand.
For mer informasjon om Mentorfamilie ta kontakt:
E-post: maren.kulien.lunde@redcross.no
Møtt veggen? Gått på en smell? Vi også.
Samtalegruppe av, for og med de som opplever et følelsesmessig kaos. PUFF Randesund drives av folk som selv har funnet veien videre.
Tid: Mandager fra klokken 16:00 til 17:30
Sted: Treffpunktet, Strømme senter v/ politistasjonen
Kontakt: puff.rodekors@gmail.com
Voksne jobber sammen med mennesker som er utenfor arbeid av ulike årsaker med praktiske forefallende arbeid på Bragdøya. Torsdager hele året kl.10–14.
Vil du bli frivillig eller deltaker?
For mer informasjon ta kontakt med:
kristiansand@redcross.no
Kristiansand Røde Kors tlibyr Seniorferie - korte ferieopphold for eldre bosatt i kommunen. Oppholdene er et åpent og gratis ferietilbud for eldre som har lite muligheter til å reise på egenhånd, uavhengig om dette er grunnet lite nettverk, økonomi eller helse. Målet for Røde Kors er å bidra til økt livsglede, styrke sosiale nettverk og redusere ensomhet for sårbare eldre i kjølvannet av pandemien.
Oppholdene er lagt til Røde Kors Senteret Eidene på Tjøme, som har lang erfaring med tilrettelagte aktivitetsopphold for mennesker med ulike behov. Tildeling av plasser gjøres fortløpende etter «førstemann til mølla» prinsippet.
Seniortreff er et åpent tilbud for seniorer som ønsker å møtes for å ta en kopp kaffe, slå av en prat og om man er heldig, skape nye vennskap.
Det er gratis å delta og krever ingen påmelding.
Vi møtes midt i byen på Fellesverket annenhver tirsdag klokken 12.00 til 14.00. Den andre tirsdagen i måneden holdes det et tema-innlegg om noe som opptar våre deltakere. Den fjerde tirsdagen i måneden holder vi en åpen møteplass.
Tid: Tilbudet er åpent annen hver tirsdag mellom kl. 12-14. (Andre og fjerde tirsdagen i måneden.)
Sted: Fellesverket sine lokaler i Vestre Strandgate 22, inngang Gyldensløvsgate.
Ønsker du mer informasjon om tilbudet, eller ønsker du å bli frivillig?
Ta kontakt med Kristiansand Røde Kors: 22054000/48319960 kristiansand@redcross.no
Seniorgruppa er seniorer som ofte har lang fartstid i Røde Kors. De bistår andre aktiviteter med arrangement, praktisk tilrettelegging, øvelser og beredskapsarbeid. Seniorgruppa har fast møtepunkt på Røde Kors-huset en gang i måneden, i tillegg til andre sosiale aktiviteter og utflukter.
Vil du bli frivillig eller deltaker?
For mer informasjon, ta kontakt med:
Sykehusguidene viser vei og er medmennesker for pasienter, pårørende og besøkende på Sørlandet sykehus. Frivillige er tilstede de fleste hverdager 08:30-15:30.
Ønsker du å bli frivillig?
Ta kontakt med kristiansand@redcross.no
Røde Kors drifter et sanitær- og nødovernattingstilbud for EØS-borgere som oppholder seg i Kristiansand primært for å tigge.
Dette er et humanitært tiltak i samarbeid med Stiftelsen Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen Kristiansand – samt Kristiansand kommune.
Målet for disse to lavterskeltilbudene er å gi tiggerne som oppholder seg i Kristiansand en mer verdig hverdag gjennom å sikre grunnleggende humanitære behov.
Sanitæranlegget har åpent hele året og er en enkel brakke med dusj og toalett.
Nødovernattingstilbudet har åpent i vinterhalvåret; 1. november til 1. april.
Vil du bli frivillig? Kontakt: Kristiansand@redcross.no
Mange ungdom føler seg ikke inkludert i samfunnet på lik linje med andre, og ungdomstiden er en sårbar tid, hvor man prøver å finne både seg selv, og sin plass i samfunnet. Ungdataundersøkelsen for både 2016 og 2019 indikerer en økning av psykiske helseutfordringer blant unge, og en sterk følelse av å stå «utenfor». Blant annet for å motvirke disse trendene, har Kristiansand Røde Kors drevet aktiviteten «Kompis» siden 2017, som er et aktivitetstilbud med målsetting om å forebygge og forhindre utenforskap blant unge ved å skape gode inkluderingsprosesser.
Digitale treff og temakvelder
Aktiviteten har i 2021 skiftet navn til Treffpunkt, som nå er hovedaktiviteten til Røde Kors Ungdom. Under Treffpunkt paraplyen, arrangeres det digitale treff annenhver onsdag, og et fysisk Treffpunkt en lørdag i måneden. Her vil det være aktiviteter slik som tur til klatrepark og bowling, men også spillekveld på Røde Kors-huset og ulike temakvelder. Det er også bevertning på kompiskveldene, enten enkelt, i form av brus, snacks og kanskje pizza, eller at vi lager noe sammen.
Ungdomsgrupper
I tillegg har vi faste ungdomsgrupper hvor ungdom kobles basert på likhet i interesser og alder. Gruppene består av 5-8 ungdom, og de treffes omtrent annenhver uke i inntil et år. Gruppene opprettes etter behov og ønsker, og kan for eksempel være en turgruppe.
For mer informasjon ta kontakt med:
kristiansand@redcross.no
Å vitne i en rettssak kan ofte føles ubehagelig eller skremmende. En vitnestøtte er en nøytral person som kan gi støtte og veiledning til personer som skal vitne, slik at de kan føle seg trygge i møte med rettsapparatet.
I Kristiansand tilbys vitnestøtte i Kristiansand tingrett og i Agder lagmannsrett.
Ønsker du å bli frivillig eller ønsker vitnestøtte?
Ta kontakt med kristiansand@redcross.no