En prat om egen beredskap

En motstandsdyktig befolkning er grunnleggende for et godt totalforsvar. Vi må derfor styrke beredskapen på alle nivåer - også hos befolkningen.(DSB)

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er klokkeklare på at vi selv må forsikre oss om at vi selv har mat, varme og drikke for en periode på minimum 7 dager. Det har de i grunnen vært lenge, men konsekvenser av klimaendringer, digital sårbarhet og en forverret sikkerhetspolitiske situasjon danner bakteppet for at rådene nå er revidert og oppdatert. Kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp, og DSB er nå altså ute med nye anbefalinger for deg og meg.

Men ærlig talt? Vi lever da godt her i utkanten av Europa og er lite berørt av kriser og krig? Vi bor i en velsmurt nasjon hvor alle tar vare på alle. Og de ikke «alle» tar vare på? Ja de tar «møndihetane» seg av. Butikkene er jo alltid åpne, og strømbrudd blir fikset med en gang. Er det ikke slik?


Foto: Tore Johan Frigstad, Arendal Røde Kors Hjelpekorps

«Nei, så enkelt er det virkelig ikke». Vi sitter hjemme hos Tore Johan Frigstad som lener seg over bordet og blir hard i blikket. Hjelpekorpsveteranen har mange års fartstid og er ikke nådig. «Nå er det varmt og godt ute, men det er da sannelig ikke lenge siden vi brukte en hel uke på å hjelpe folk med både den ene og det andre. Vi bokførte langt over 1000 tjenestetimer i årets første uke her i Røde Kors Arendal. Hele byen snødde jo ned, og til tross for værvarslingen var det mange som ikke var forberedt. Når det meldes ekstremvær i den størrelsen, MÅ en ta det på alvor og sikre seg mat, vann og varme. Og det hjelper ikke å ha veden klar i garasjen heller, når man ikke kommer seg ut inngangsdøra. Mange hadde ikke sikret seg medisiner og andre livsviktige ting, så vi hadde mange turer på apoteket med fullmakter. Det verste var likevel unge folk som kontaktet oss fordi den spaden de hadde var så liten at det ble for mye jobb å måke frem bilen.

Etter tordentalen lener han seg litt tilbake. «Det må likevel sies at de fleste «yngre eldre» hadde alt på stell, og den takknemligheten vi møtte overalt varmet godt.

Et annet tankekors veteranen dveler litt over er at flere som fikk hjelp til snømåking hadde naboer som selv var ute og fjernet snø fra sin egen oppkjørsel. «Sånt skjønner jeg bare ikke. Hvor er viljen og evnen til å hjelpe hverandre?»
Joda, Frigstad er like indignert som han er full av hjertevarme. For det er et stort bankende hjerte under den røde uniformen. Han er bokstavelig talt født inn i Røde Kors, hadde aktive foreldre i hjelpekorpset, og har ikke tenkt å gi seg på en stund enda. Motivasjonen er å hjelpe, og han er tro mot mandatet vårt: «Avdekke, hindre og lindre menneskelig nød og lidelse». Og som han sier: «Det er like viktig å forebygge som å være der når krisen inntreffer. Derfor er vi rundt og holder kurs i førstehjelp, og snakker om egenberedskap».

Vi humrer litt over kaffekoppen når pulsen er ned på det normale etter kraftsalven(e), og relaterer dagens fokus på egenberedskap til det gamle eventyret om haren som rister på hodet av ekornet som bruker deilige sommerdager på å jobbe. «Det er da mat nok, og hus under hver busk», ler haren og hopper muntert videre mens ekornet samler mat til vinteren i det hule treet sitt. Når vinteren kommer fryser haren, og må tigge varme og mat hos ekornet.
Og moralen? Er DU den som banker på hos naboen og mangler det meste, eller er du den naboen som har alt på stell? Ja, til og med litt ekstra til han «andre» naboen.

Joda, det behøfre ikke å være så vanskelig å være beredt. DSB har utarbeidet en liste over det du trenger, men glem ikke å forberede deg og dine mentalt også. Oppstår det en krise som går over mange dager er det viktig at man har tatt en prat om hvilke utfordringer dette vil skape. Tenk deg en uke hvor du må rasjonere på vannet, samle alle i ett rom for å holde varmen. Internett er kanskje nede og lyset du har er kun blafrende stearinlys. Som voksen kan vi kanskje ha en pragmatisk tilnærming til det hele, men alle vil oppleve angst og usikkerhet, spesielt barn og unge. 

Andre tips for egen sikkerhet: www.sikkerhverdag.no

Sjekkliste for din egenberedskap
- Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.  
- Mat som tåler lagring i romtemperatur.
- Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
- Varme klær, pledd, dyner og soveposer. 
- Fyrstikker og stearinlys.  
- Ved hvis du har vedovn eller peis.
- Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.
- Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
- Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
- DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.  
- Legemidler og førstehjelpsutstyr.
- Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).  
- Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter. 
- Batterier og ladet batteribank. 
- Litt kontanter og flere betalingskort. 
- Mat og vann til kjæledyr.
- Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.