Kontakt med beboer Vis bildetekst
God kontakt mellom Milli Muffins og en beboer på Solborg Dagsenter. Til høyre står matmor Camilla Hjemmen. (Foto: Roar Olsen)

Milli Muffins i tjeneste for Røde Kors

Vi møtte en vakker firbeint og rolig amerikansk Cocker Spaniel i solrike Drøbak sammen med demente fra Solborg dagsenter en dag i mai.

«Prosjekt Besøksvenner med hund på opplevelsesturer – for eldre med demens» er igangsatt av Røde Kors som samarbeider med to demenskoordinatorer i Nordre Follo kommune, for å organisere opplevelsesturer med hund.

Åse Jensen har vært leder av besøkstjenesten i over tre år har også vært en del av dette prosjektet.

− Prosjektet blir støttet av Stiftelsen Dam og har vært en suksess, forteller Naomi Masuda, som er seniorrådgiver på distriktskontoret for Røde Kors i Viken.

I samtale med beboer
(Foto: Roar Olsen)

Besøksvenn med hund

Per i dag er det to faste turgrupper med hund for hjemmeboende personer med demens i Ski og Norde Follo kommune. Aktivitetene organiseres med to opplevelsesturer med buss. Prosjektet skaper gode møteplasser for økt sosial og fysisk aktivitet gjennom turopplevelse med hund. Når vi møtte de glade vandrere i Drøbak besøkte de Akvariet, gikk tur i havna og avsluttet med et restaurantbesøk for lunsj.

Helsefremmende

Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk. I tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon kan nærkontakt med dyr dekke et menneskes behov for varme, kos og omsorg. De frivillige besøksvennene er også til stede på sykehjem, omsorgssentre og hjemme hos personer, og andre steder det er spesielt behov for kontakt, lek og nærhet.

God kontakt
(Foto: Roar Olsen)

Milli Muffins og matmor Camilla

Camilla Hjemmen, som er besøksvenn med hunden Milli, er veldig glad for å være på tur sammen med demente eller på andre besøk med hunden.

− Det er veldig berikende for både meg og Milli, sier hun. 

Den snart fireårige cocker spanielen blir godt mottatt av alle hun møter.

− Noen er kanskje litt reservert i begynnelsen, men tøer fort opp og gleden oppleves toveis, forteller Camilla videre.

Hunder som blir godkjent som besøkshunder må være rolige, trygge, kontaktsøkende og forutsigbar. Det er viktig at eieren har god kontakt med hund sin og være i stand til å forstå hundens språk.

Hunder som godkjennes, skal godkjennes til fire kategorier, til hund på tur, til hjemmebesøk, på institusjon for enerom og tilslutt til institusjon i fellesrom.