Mennesker som smiler i et fint rom Vis bildetekst
HEIA NORGE: På loftet hos Bærum Røde Kors sitter gruppen som kan mest norsk. Norsktrener Bjørn sørger for at alle slipper til. (Fra venstre: Anna, Amine, Mustafa, Matt, Stortingspolitiker Anne Kristine Linnestad, og norsktrener Bjørn. (Alle foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

Derfor heier Høyre på Norsktrening

Anne Kristine Linnestad sitter på Stortinget for Høyre. Hun brenner for et mangfoldig og levende Akershus. Onsdag tok hun turen til Bærum Røde Kors for å lære mer om Norsktrening.

- Dette er viktig inkluderingsarbeid, sier hun. 

Engelskspråklige Matt trekker et kort. Der står det: «Hvilke ting opplever du som tabu i den norske kulturen»?

- Spør aldri en kvinne om alderen, smiler Mustafa fra Syria.  

 Trygt å snakke 

De andre deltagerne ler, og deler sine tanker om det underlige ordet. Stemningen rundt bordet er varm. Her er det trygt å snakke. Det sørger norsktrener Bjørn for. Han leder gruppen som befinner seg på det øverste språknivået.  

Mann som er fornøyd på bilde.
TABU: Bjørn (t.h.) er norsktrener hos Bærum Røde Kors. Han ber Matt velge et kort. Der står det: «Hvilke ting opplever du er tabu i den norske kulturen»? Gruppen ler av oppgaven, og deler sine tanker om det rare ordet.

30.000 besøk 

Anne Kristine Linnestad er også med i gruppen. Hun er her for å lære om tilbudet «alle snakker om». I 2023 hadde Røde Kors i Norge nær 30.000 besøk til Norsktrening. Aktiviteten finnes i 83 kommuner og pågangen bare vokser.   

– Jeg vil blant annet lære om hvilke erfaringer Bærum Røde Kors har gjort siden krigen i Ukraina startet. Om hvilke endringer som har skjedd, om hvor mange som bruker tilbudet - og hvilket språklig nivå deltagerne har. Det som skjer her er veldig interessant for oss politikere, sier hun.  

Politiker besøker frivillige
POLITIKER PÅ BESØK: Leder for Norsktrening hos Bærum Røde Kors, Birthe Hansson (t.h.) forteller at det i snitt kommer 100 personer hver uke som vil trene på norsk. Styreleder Glenn H. Olsen sier de frivillige utgjør en enorm ressurs for lokalsamfunnet. – Myndighetene har en unik mulighet til å yte vesentlig mer humanitær bistand til sine innbyggere ved å investere mer i frivilligheten, mener han. Anne Kristine Linnestad fra Høyre lytter og lærer.

Hele verden samlet 

I de andre rommene sitter mindre grupper som trener på et lavere nivå. Tolv grupper er i sving i Røde Kors-huset i Sandvika to ganger hver uke. Hit kommer deltakere fra alle verdensdeler, med unntak av Australia. De fleste er flyktninger.  

– Jeg sitter i den komiteen på Stortinget som blant annet behandler integrering av flyktninger. Det er viktig for oss å vite hva som fungerer slik at vi kan spisse innsatsen. For vi er avhengig av at de som kommer til Norge lærer seg norsk og kommer seg ut i arbeid. Norsktreningen til Røde Kors er et godt eksempel på noe som fungerer, sier Linnestad.

Mennesker som smiler og snakker
FULLE HUS: To ganger i uken fylles Røde Kors-huset i Bærum opp med deltakere som vil ha mengdetrening i norsk. Røde Kors vet at norskkunnskap er viktig for sosial inkludering i lokalsamfunnet for å få en langvarig og trygg tilknytning til arbeidsmarkedet.