Hjelpekorpser på fjellet Vis bildetekst
TRYGG I FJELLET: − Når noen trenger hjelp på fjellet, blir vi ofte tilkalt. Fordi vi har utstyr til å komme frem overalt. Samfunnet er helt avhengig av frivillig innsats i innenfor redningstjenesten i Norge, sier Odd Inge Skr. Blakkestad. Foto: Røde Kors

Hva skjer når alarmen går hos Røde Kors Hjelpekorps?

Det er et stort og velsmurt apparat som settes i sving når hjelpekorpset rykker ut.

− Frivillige slipper det de har i hendene og kommer løpende. Fordi de vil redde andre menneskers liv, sier Odd Inge Skr. Blakkestad. 

Odd Inge Skr. Blakkestad har reddet mange liv som frivillig i Røde Kors Hjelpekorps. Han er en av mange ledere i Akershus Røde Kors, Østfold Kors og Buskerud Røde Kors som vet hva som skal til for å lykkes.   

− Hvert minutt teller. Vi må komme raskt i gang med søk, og alle møter med samme mål: Å finne, og å berge folk i nød, sier han.  

Den viktige tekstmeldingen  

Når noen er savnet går alarmen først hos politiet. Hjelpekorpset koples raskt på.   Når alarmen går, skjer ting veldig fort.  

− I Buskerud får områdeleder og leder for nærmeste hjelpekorps en SMS og talemelding fra politiets operasjonssentral. Det blir da holdt et telefonmøte med politi og områdeleder for å dele informasjon. Samtidig kontaktes det lokale hjelpekorpset for å sikre at de også har fått beskjed. Deretter kan vi melde tilbake at vi er klare til tjeneste, sier Blakkestad.   

Øvelse i hjelpekorpset
SAMMEN FOR Å HJELPE: Det første Hjelpekorpset i Røde Kors ble etablert i Fredrikstad i 1932. I dag er korpset en viktig del av søk- og redningsberedskapen i Norge. Foto: Akelifoto, Elise Åkesson

Slipper det vi har i hendene 

Det lokale Hjelpekorpset varsler sine medlemmer via SMS og talemelding. De enkelte medlemmene svarer om de kan stille til tjeneste.  

− Vi får alltid rask oversikt over hvem som kommer. Alternativt varsler vi også nabokorps. Den siste aksjonen vi hadde på Gol i Buskerud, der tok det 25 minutter før 17 frivillige var på plass i depotet. Vi er prisgitt alle frivillige som slipper det de har i hendene og kommer, sier Blakkestad.  

Fortløpende vurderinger 

I en redningsaksjon tar leder for Hjelpekorpset plass sammen med politiet i Kommandoplassen (KO). Det er alltid politiet som er øverste ansvarlig i slike operasjoner, men kommunikasjonen går mellom alle aktørene hele tiden.  

− Lederen for Hjelpekorpset må hele tiden gjøre vurderinger om det trengs flere eller færre mannskaper. Det gjelder å være «fremme i skoa» under skarpe oppdrag, forteller Blakkestad.  

Planlegging av aksjon i hjelpekorps
PÅ RETT KURS: Frivillige i Hjelpekorpset er trent i bruk av kart og kompass. Foto: Akelifoto, Elise Åkesson
Alle kan bidra 

Å være frivillig i hjelpekorpset er ikke bare forbeholdt topptrente friluftsfolk. Det er biler som skal kjøres, kaffe som skal kokes, navn skal registreres og mat som skal hentes. Listen er lang.  

− Vi er hele tiden på jakt etter frivillige som vil inn i Hjelpekorpset. Det er mange roller som må fylles og fysiske begrensninger er ingen hindring. Har du vondt i ryggen, finner vi også oppgaver til deg. Ta kontakt med ditt nærmeste Røde Kors-lag og si at du vil bidra. Jeg kan garantere at du blir tatt godt imot, og får de kursene du trenger for å bli operativ, sier Blakkestad.  

Røde Kors Hjelpekorps er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten. De stiller opp når noen er savnet, ved ulykker, kriser eller naturkatastrofer. Røde Kors Hjelpekorps bistår også med førstehjelpsvakt ved idrettsstevner, festivaler, konserter, badestrender og skiutfartssteder.