Kongsberg Røde Kors er alltid til stede: Byen med det store hjertet
I Kongsberg er det populært å være frivillig. Det merker Røde Kors. – Flere vil jobbe sammen for å skape et varmere samfunn, sier leder for Kongsberg Røde Kors, Sidsel Mohn.
Denne vinteren er det omsorg og hjelpsomhet som varmer opp byen øverst i Lågendalen. Hos Kongsberg Røde Kors går det på høygir med alpinvakt, leksehjelp, norsktrening, strikkegruppe og bekjempelse av ensomhet. For å nevne noe.
− Vi har 16 ulike aktiviteter i Kongsberg Røde Kors. Det er tilbud til barn, ungdom, voksne og eldre. Jeg tror entusiasmen øker fordi flere får øyene opp for vår rikholdige meny av tjenester, sier leder for Kongsberg Røde Kors, Sidsel Mohn.
Hjertestarteren
I høst markerte Røde Kors og KIF Hopp den internasjonale «Hjertestarterdagen». Verdensmester i skiflyging, Daniel-André Tande, var rask med å svare ja da han ble spurt om å stille som ambassadør. Han ble selv reddet av en hjertestarter da han falt i Planica. Nå vil han bli hele Norges hjertestarter.
− Hjertestarteren reddet livet mitt. Det er viktig at folk får mer kunnskap om hvor hjertestartere befinner seg, og hvordan de skal brukes. Da Kongsberg Røde Kors ringte og lurte på om jeg ville møte opp på Stortorvet, sa jeg ja på flekken. Vi må alle rette søkelyset mot dette temaet, sier han.
Møtes av takknemmelighet
I dag er det 240 frivillige i Kongsberg Røde Kors. Det er folk som har sagt ja til å bruke fritiden sin til å hjelpe andre.
Ei som bidrar frivillig er Ann Mikalsen. Hun er aktivitetsleder for flyktningguiden, sammen med Maia Danielsen. I dag hjelper hun Yanal med leksene.
− Jeg kan bidra med kunnskap om den norske kulturen og den norske samfunnsmodellen. Rollen som flyktningguide gir meg mulighet til å være den personen flyktningen kan ha tillitt til. Jeg blir alltid møtt med glede og takknemlighet. Å være flyktningguide er noe jeg anbefaler andre å gjøre også, sier hun.
Sanitetsvakt i Funkelia
Ute er det snart full vinter. Det betyr at Hjelpekorpset har fått ski på beina. De er til stede i byens skianlegg for å bistå som alpinvakter. I Funkelia har Kongsberg Røde Kors en avtale med Kongsberg skisenter om å være til stede hele vinteren. De er også i vinterberedskap på Blefjell med utgangspunkt i beredskapshytta på Flisebu.
− Vi bistår når det oppstår skader, og vi koordinerer med nødetatene når det trengs. Vi er der i helgene og i ferier. Alt for at skigjestene skal føle seg trygge, sier korpsleder Hanne Berntsen.
Aldri en dag på «vranga»
I strikkegruppen til Kongsberg Røde Kors møtes glade strikkere hver uke for å lage plagg, som blant annet sendes til Moldova.
Tone Bjørke er leder, og hun forteller at alle damer er velkomne, både med, og uten strikketøy.
− I denne flerkulturelle gruppen kan alle kvinner komme, enten bare for å prate i et trygt fellesskap uten strikketøy – eller også for å lære å strikke, sier hun.