To kvinner som koker kaffe og tilbereder kake. Vis bildetekst
"Vi trenger flere kaffekokere, folk som kan bistå i transport og være medmennesker," skriver distriktsstyreleder Gabriella Jurisic Ottesen. Her avbildet sammen med Inger Lindseth i Sør-Varanger Røde Kors. Foto: Ingebjørg Øien Thorsland

Kan du koke kaffe?

Det er strengt tatt ikke mer som skal til for å være en beredskapsfrivillig i Røde Kors.

Se for deg at bygda di er isolert, på femte døgnet. Noen av dine sambygdinger trenger hjelp, til å få kjørt vann, medisiner og ved hjem til seg, slik at de kan klare seg selv. Her kan du kanskje bidra, enten med bil og tilhenger eller med snøskuteren.

Å være beredskapsfrivillig betyr i praksis at du bidrar med det du kan, når du kan.

Røde Kors har 15 lokalforeninger i Finnmark. Lokalforeningene har frivillige som gjør faste aktiviteter eller bidrar ved behov. Våre frivillige deltar når det passer og når de har tid.

Vi bidrar eksempelvis på onsdager med språkkafe eller som besøksvenn, vi bidrar i søk og redning når noen har vært uheldig. Vi er til disposisjon for beredskapsaktørene når det er behov for det. Behovene vi blir utkalt på kan blant annet være i forbindelse med uvær, ras, flom, store ulykker, stengte veier og strømbrudd. Vi er prisgitt kompetansen og innsatsen som de frivillige bidrar med i lokalsamfunnene våre. Men vi trenger også de som kan bidra en sjelden gang, dersom særlig krevende hendelser skulle skje.

Så hva var det med denne kaffekokinga, tenker du sikkert?

Uværet raser, kraftig og lenge, og noen av bygdas innbyggere klarer seg ikke hjemme lenger. Kommunen beslutter evakuering av utsatte innbyggere, for eksempel til bygdas samfunnshus. Lokalforeningen i Røde Kors blir bedt om å hjelpe til. Da trenger vi deg som kan koke kaffe, du som kan registrere de evakuerte på lister, du som kan bidra i transporten, du som kan snakke med de evakuerte og være tilstede som et medmenneske.

Men, sier du, vi ordner da dette hvis krisen skulle ramme! I bygda kjenner vi alle hverandre, og vi trommer sammen hjelp når det trengs. Hurra, ingenting er bedre enn det, samhold og omsorg for hverandre.

Men enda bedre og tryggere blir det om dere kan stå på en liste over beredskapsfrivillige i lokalforeningen til Røde Kors. Da bidrar du til oversiktlighet og forutsigbarhet i beredskapen for ditt nærmiljø. Forskjellen på uorganisert og organisert beredskapsfrivillighet kan være betydelig når det haster, eller oppgavene er mange.

Ta kontakt med din lokalforening og meld deg som beredskapsfrivillig. Vi trenger flere kaffekokere, folk som kan bistå i transport og være medmennesker. Vi trenger rett og slett dere finnmarkinger!

Å være beredskapsfrivillig innebærer i Røde Kors innebærer at du samtykker til å stå oppført på en varslingsliste for ekstraordinære hendelser. Lokalforeningen kan på kort varsel spørre deg om bistand til ulike oppdrag som for eksempel transport, utdeling av mat og lignende.

Det vil også arrangeres grunnkurs i beredskap for beredskapsfrivillige. Meld deg som beredskapsfrivillig i din lokalforening her: