Høyreleder Erna Solberg styrer Røde Kors-båten «Bjørgvin» utover Byfjorden i Bergen. Vis bildetekst
STORFINT BESØK: Erna Solberg og ordførerkandidat Marit Warncke (H) besøkte Røde Kors-båten i påsken. Her sammen med det frivillige mannskapet om bord: Fartøysjef Terje Hårvik, nestkommanderende Kent Eivind Vorland, matros Theodor Eide og matros Simen Ellingsen.

Her styrer Erna Røde Kors-båten

«Jeg kjører veldig forsiktig, altså,» forsikrer Høyre-lederen.

Mandag i påsken var høyreleder Erna Solberg på besøk om bord i den nye Røde Kors-båten «Bjørgvin», sammen med ordførerkandidat i Bergen, Marit Warncke (H). 

– Jeg synes innsatsen til de frivillige i Røde Kors i påsken er helt fantastisk. Røde Kors er jo rett og slett det vi forbinder med påsken, akkurat som appelsiner og kvikk lunch. Men kanskje aller mest i fjellet. Men så er dette også tidspunktet mange setter båtene sine på sjøen. Det er imponerende, intet mindre. Ikke minst folkene, sier Warncke.

Splitter ny båt

RC «Bjørgvin» kom til Bergen fra verftet i Ulsteinvik sommeren 2022, og er 48 fot og den største Røde Kors-båten i Norge.

– Vi ser at det er veldig fint å ha en stor båt når vi for eksempel går på utsiden av Øygarden, sier fartøysjef Terje Hårvik, som er frivillig i Røde Kors.

– Det er jo rett ute i åpent hav, nikker Warncke.

– Ja, vi har vært der ute hvor vi virkelig må ta tak, sier Hårvik.

– Litt forskjell fra Oslofjorden, selv om det kan blåse der også, sier Solberg.

– Båten er også fem meter bred, som gjør at den er veldig stabil, forklarer Hårvik til gjestene.

– Hvor mange båter har Røde Kors landet rundt? lurte Solberg.

– Vi har fire på størrelse med denne og så har vi fire-fem som er litt mindre. I denne størrelsen er det i hovedsak Lillesand, Sandefjord og Tjøme som har denne typen båt, sier Hårvik.

Fikk omvisning og opplæring

Solberg og Warncke var interessert i hvordan mannskapene om bord jobber når de må rykke ut på redningsoppdrag. I 2022 var RC «Bjørgvin» ute på 69 oppdrag. 8823 frivilligtimer ble nedlagt på Røde Kors-båten, som eies av fire lokalforeninger i Bergens-området. 

Båten er i beredskap langs kysten og fjordene i det som utgjør det gamle fylket Hordaland, fra Askvoll i nord til Stord i sør. I tillegg til redningsoppdrag, jobber det frivillige Røde Kors-mannskapet mye med kurs og opplæring.

– Denne båten er et veldig godt verktøy som er tilrettelagt for det vi holder på med, sier nestkommanderende om bord, Kent Eivind Vorland.

Mandag viste han Solberg og Warncke blant annet hvordan kartskjermene om bord gir både matrosene og den som styrer båten anledning til å være delaktig og følge med på alt som skjer.

Erna inntok spakene

Etter å ha fått opplæring av mannskapene, inntok vår tidligere statsminister spakene, og førte fartøyet fra kaien på Møhlenpris og utover i Byfjorden, under Puddefjordsbroen. 

– Jeg kjører veldig forsiktig, altså, forsikret Solberg. 

– Jeg kjørte en gang for Spesialstyrkene oppe i Nord-Norge. Da følte jeg meg ikke helt høy i hatten. Men dette går bra så lenge det ikke kommer noe foran oss, sier Solberg, som også var svært opptatt av å rose alt det frivillige arbeidet som gjøres i Norge hvert år:

– Frivillighet er så utrolig viktig i vårt samfunn. Det er så mange oppgaver som skal gjøres, og det offentlige kan ikke gjøre alt. I tillegg kan frivilligheten bidra med fleksibilitet og beredskap, sånn som dette. Og så kommer alle aktiviteter Røde Kors gjør for barn og unge, personer som har utfordringer, besøksvenner og fengselsvenner. Det er mange oppgaver i vårt samfunn hvor man trenger kompetanse og kunnskap, men det er også behov for medmennesker, sier hun.

Warncke og Solberg fikk også være med på en øvelse om bord, hvor høyrelederen inntok ledelsen og fanget opp vedkommende i sjøen og fikk ham inn til redningsbåten. Deretter fikk gjestene se hvordan mannskapene jobber for å få en person som ligger i sjøen opp i båten.