Thaniya Panchalingam og Carina Hermansen viser frem Tjommi-bilen og Bergens første ungdomshus på hjul i Stavanger denne uken. Torsdag er bilen på plass i Bergen. – Vi gleder oss til å gå i gang med dette prosjektet sammen med ungdommene i Bergen, sier Hermansen. Vis bildetekst
Thaniya Panchalingam og Carina Hermansen viser frem Tjommi-bilen og Bergens første ungdomshus på hjul i Stavanger denne uken. Torsdag er bilen på plass i Bergen. – Vi gleder oss til å gå i gang med dette prosjektet sammen med ungdommene i Bergen, sier Hermansen.

Folkene, maten og kjærligheten – på hjul!

Hils på Bergens, Norges - ja kanskje verdens - første ungdomshus på hjul!

Fellesverket er et innovativt og spennende ungdomshus i Bergen sentrum i regi av Bergen Røde Kors. 

– Vi har sett på de økende ungdomsutfordringene i byen vår og ville gjøre noe som kan bidra til en bedre og tryggere ungdomstid for kidsa i byen, sier enhetsleder Per Henrik Hanssen.

Ungdomshus på hjul på Stavanger-turné.
En rekke organisasjoner som jobber for og med ungdom er på plass i Stavanger denne uken på For alle-konferansen. Den nye Tjommi-bussen ble tatt svært godt imot.

Mobilt supplement

Denne uken hentet han og kollegene ut den splitter nye Tjommi-bussen. Den skal være et mobilt supplement og fylles med ungdomstilbudet Fellesverket er kjent for: Gratis mat og drikke, trygge frivillige voksne som er kurset i konflikthåndtering, aktiviteter, mennesker med varme øyne og ekte kjærlighet til Bergens oppvoksende befolkning.

– Dette blir folkene, maten og kjærligheten – på hjul! Når vi følger nyhetsbildet i Bergen, ser vi at vi må satse offensivt og gire opp og gire om ungdomsarbeidet vi allerede gjør. Vi kan ikke bare være et hus som tar imot unge, men må også være ute der ungdom er, sier Hanssen. 

Vær tjommi!

Derfor legger Bergen Røde Kors seg på hjul og utvider ungdomshuset. Deler av det gode arbeidet på Fellesverket tar de med seg inn i Tjommi-bussen.

– Med oss ut i felt tar vi slagordet «Vær tjommi». Tjommi er et bergensk uttrykk som betyr venn eller kompis. Vi vil at de unge skal være tjommi med hverandre og med seg selv, sier gatemeglingsleder Carina Hermansen.

– Forebygging er medisinen. Det er i fredstid det er mest handlingsrom for læring og mestring hos ungdommene. Derfor er forebyggende arbeid absolutt det viktigste å satse på med tanke på tidsbruk, ressurser og penger. Vi må unngå brannslukking, for det tjener ingen på, understreker hun.

Rullende ungdomshus på plass
Den splitter nye Tjommi-bussen er straks klar for å innta veiene og er i Bergen torsdag kveld. Da blir den Bergens første rullende ungdomshus i regi av prosjektleder og gatemegler Carina Hermansen (t.h.)

Frivillige dialogverter ut i alle bydeler

Siden i fjor sommer har hun hatt med seg frivillige gatemeglere, såkalte dialogverter, ut på gaten i Bergen. Der har konflikthåndtererne møtt ungdom, slått av en prat, delt ut mat og drikke, bremset konflikter og delt ut klemmer.

I Bergen Røde Kors lærte gatemeglingsinstruktører 908 ungdommer metodikken i 2023.

– Stort sett brukes lokalene til Fellesverket og kursene er planlagt for mindre grupper fra skoler, idrettslag eller organisasjoner. I tillegg holder gatemeglerne til Røde Kors verksteder på skoler og ungdomsklubber i byen. Nå tenker vi nytt og oppsøkende. Vi håper at vi på den måten både kan forebygge konflikter, sørge for en tryggere ungdomstid og få enda flere til å komme til Fellesverket i Gågaten, sier Hermansen.

– Vi gir bokstavelig talt gass. Vi er allerede til fots på gaten i Bergen sentrum, men vil gjerne ut i bydelene. Derfor har vi investert i Tjommi-bussen sammen med Sparebankstiftelsen SR-bank.

Ungdomsmedvirkning

Vær tjommi-prosjektet er en pilot og noe som aldri har vært prøvd ut tidligere. Denne uken hentet Hermansen og Hanssen ut Tjommi-bussen og viste den frem i Stavanger for en rekke organisasjoner som jobber med unge i Rogaland og Agder.

– Når vi starter dette prosjektet i Bergen, ønsker vi samtidig å være en pilot for andre Fellesverk. Vi skal dele vår idé, vår metode og våre erfaringer med Haugesund, Stavanger og Kristiansand, samt Fellesverkene i resten av Norge. Vi vet at det arbeidet vi igangsetter nå er et arbeid det er behov for i alle storbyene. Her i Stavanger har vi møtt veldig mange som er interessert i prosjektet, sier Hanssen.

Tjommi-bussen er tilbake i Bergen torsdag kveld.

– Det er nå det virkelige arbeidet starter. Ungdomsmedvirkning blir viktig for å stake ut kursen til prosjektet. Vi skal rulle rundt i Bergen for ungdom, men det er de som skal få bestemme hva vi skal tilby, hvordan og hvor, sier Hermansen.

Mer enn en bil

– Det er også viktig å si at dette prosjektet ikke bare handler om Tjommi-bussen. Vi leser stadig den ene saken etter den andre om ungdommer i byens medier. «Hva er det som skjer med Bergen?» har vært et gjennomgangsspørsmål, sammen med skremmende historier om vold, trusler og kriminalitet. Hverdagen til en del unge i Bergen består av vold, rus, mobbing og uønsket deling av innhold i sosiale medier. Vi er ikke i tvil om at det er helt nødvendig å satse, sier Hanssen.

Bergen Røde Kors har rigget som skal til. Organisasjonens solide grunnlag gir muligheten til å jobbe enda mer målrettet for å motvirke den negative utviklingen. Gjennom ni år har Røde Kors bygget opp ungdomshuset Fellesverket, og fylt det med innhold. Tilbudet er svært bredt, men nå tror Hanssen konflikthåndterningsmetodikken til Røde Kors Gatemegling er medisinen Bergen trenger.

– I Røde Kors er vi opptatt av førstehjelp, men vi har også fokus på beredskap. Bekjempelse av utfordringene unge opplever i Bergen trenger førstehjelp akkurat nå, men på lenger sikt er det beredskapstankegangen som skal til. Vi må jobbe preventivt, bygge trygge ungdommer og lære dem hvordan de håndterer og snakker om følelser. De unge må få erfaringer omkring håndtering av utfordringer og våge å stå i litt motgang. De må velge de gode alternativene. Og det skal gode rollemodeller og trygge voksne gjennom frivilligheten i Røde Kors hjelpe dem med, sier Hanssen.