IKKE BARE VAFLER, SÅKLART: På Kafé Kompis lages det mat til ungdom som kommer rett fra skolen for å ha det sosialt eller få leksehjelp. Ole steker vafler, men lager også salater og noe annet godt. Vis bildetekst
IKKE BARE VAFLER, SÅKLART: På Kafé Kompis lages det mat til ungdom som kommer rett fra skolen for å ha det sosialt eller få leksehjelp. Ole steker vafler, men lager også salater og noe annet godt.

Oles metode: Vaffelmandag

– Det er viktig å våge å snakke med ungdommene. At man virkelig tør å lytte til dem, sier Ole Sansak Brakstad. Nå har han oppfunnet Vaffelmandag på ungdomshuset Fellesverket.

Ole er halvveis i læretiden sin som ungdomsarbeider hos ungdomshuset Fellesverket. I løpet av det siste året har han hatt ansvar for innholdet på fritidsklubben på den kjipeste dagen i uken, mandager.

– Jeg er nok den som steker aller mest vafler på Fellesverket, sier Ole. 

Sånn lager han solskinn på grå ukedager og fremkaller smil på det mange ungdommer synes er en litt tung start på uken.

– Det er en del som kommer nesten bare for å få vafler, ler han.

Lærlingens triks

Fellesverket ligger i Gågaten, med adresse Strandgaten 92. Hver uke er husets tre etasjer åpent for ungdom med blant annet kafé, spill, bordtennis, biljard, FIFA, workshops, leksehjelp og en haug med sosiale soner.

Alt er selvfølgelig helt gratis. Ja, vaflene også.

De 13 månedene som lærling i Røde Kors har lært Ole ett og annet triks, sammen med de rundt 150 frivillige som står bak aktivitetene på fritidsklubben.

– Vaflene er én ting, men jeg tror det aller viktigste er at man våger å ta kontakt med ungdommene og lager et slags bånd med dem, sier Ole.

Han understreker at det er lurt å spørre ungdommene hva de har lyst til, slik at de får sjansen til å være inkludert.

– Det er veldig gøy nå når de kommer om mandagene og roper «Ole!» Og så får jeg masse klemmer.

Inkludering og fellesskap

Bergen Røde Kors ble godkjent som lærlingbedrift for et par år siden. Ole er andremann ut. På Fellesverket prøver han alltid å sørge for at alle ungdommer som kommer innom føler seg inkludert. Ole vil bygge et fellesskap sammen med dem.

– Noen ganger kan det ta litt tid før de åpner seg, men jeg pleier å gjøre det enkelt. Jeg spør hvordan det har gått på skolen, og som regel tør de fortelle, selv om det ikke alltid er hyggelig. 

– Ungdommene som kommer på Fellesverket våger å fortelle. De liker at voksne hører på dem, sier Ole.

Han tror voksne kan komme veldig langt i møte med ungdommer, hvis de bare lytter og er interessert. 

– De vil veldig ofte ha kontakt og synes det er spennende når vi spør dem om ting. Så det må vi bare våge å gjøre. Noe av det fineste er å se at det oppstår nye vennskap hele tiden. Vi ser det når de får holde på med ett eller annet de liker godt. Da finner de gjerne nye venner som deler interessen, sier Ole.