Frivillighetens år 2022 - Ildsjeler!
Barnehjelpen i Stord Røde Kors feirer 60 års jubileum i år, og vi har besøkt Tirsdagsklubben. Tirsdagsklubben er en gjeng med veteraner fra Barnehjelpen som har møttes en mandag i måneden siden 1986.
- Det var noen som ville bytte dag, en gang, så ble det bare slik, men vi heter tirsdagsklubben, forteller en glad gjeng med damer i sin beste alder. Stedet for treffet er den herskapelige villaen Hagerupshuset, midt i Stord sentrum. Her diskes det opp med snitter og kaffe til damene, og deilige pannekaker til dessert.
Men først gjør de håndarbeid sammen. Borgny har tatt med seg broderingsarbeid, som skal bli en duk.
- Jeg pleier å stille med mange duker til våre årlige basarer, smiler hun, og viser frem et vakkert håndarbeid. Og det kommenteres fra de andre- det er aldri stopp med deg Borgny! Det er alltid en duk som skal broderes.
Flere av damene har vært frivillige i Barnehjelpen i mange år. Borgny startet i slutten av 1960- årene og Gunhild startet i 1984. Begge har fått Hordalands fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste. Gunhild forteller:
-Den gangen så var det jo ikke barnehager. Så vi arrangerte småbarnstreff for hjemmeværende husmødre. Dette holdt vi på med i hvert fall 20 år. Vi frivillige tok oss av barna i et eget rom, slik at damene kunne få seg en pause, drikke kaffe og prate litt. Det var opp til mellom 30 til 40 barn som deltok med mødrene på småbarnstreffene.
Damene forteller at de har opplevd at barn de passet på den gang, har kommet tilbake med egne barn. De har sett mange barn vokse opp og bli voksne gjennom aktiviteten i Barnehjelpen.
- Nå er vi veteranene i Barnehjelpen, her må man ha med seg CVen for å bli med, humrer damene på spøk. Det var Margit Enger som nå er 107 år, som startet Tirsdagsklubben, men denne dagen kunne hun ikke bli med.
- Men hun skulle hilse så masse til distriktskontorets utsending!
Barnehjelpen har drevet med alt fra turer i skog og mark, aktivitet på Asylmottaket, og arrangerer leirer og diskotek for utviklingshemmede.
- Selve drivkraften for Barnehjelpen nå, er arbeidet med utviklingshemmede, forteller Gunhild, som har vært med på leirene i mange år siden 90- tallet.
Damene er ikke så aktiv selv lengre i selve aktiviteten, men de bidrar på alle andre fronter, som basar, messer, salg og utlodninger og arrangerer både juletrefest og pepperkakeby årlig. På tirsdagstreffet broderer de duker, hekler og strikker; alt blir solgt eller loddet ut til inntekt for Barnehjelpen.
Etter dessertene skal damene ha sin faste utlodning. Den som vinner, tar med premie til neste gang. DKs utsending har ingen kontanter, og loddet koster 10 kroner. Men får et lodd likevel, og som litt beskjemmet er den som vinner premien, en nydelig stueplante av arten Praktspragle.
Det var et veldig koselig besøk, og fantastisk å møte mangeårige ekte Røde Kors- ildsjeler!
Lykke til videre med Barnehjelpen og håndarbeidet.