Nytt aktivitetshus for barn og unge
Kinsarvik Røde Kors og primus motor, Stian Ekornrød, har skapt et eldorado for barn og unge i Kinsarvik og omegn.
- Jeg kjøpte det gamle skolebygget for 10 år siden, og da leiekontrakten med Heimevernet gikk ut, kom ideen om å lage et skikkelig aktivitetshus for barn og unge, forteller Ekornrød, som er frivillig i Kinsarvik Røde Kors.
- Jeg opplevde at ungdommen satt mye alene, og hver for seg, og så at det var et behov for noe mer enn det som er av fritidstilbud i området fra før.
- selv har jeg barn på 9 og 13 år, og syns det ble mye spilling og sånn, så vi ville lage et sted der alle heller kunne spille sammen, og være sosiale samtidig. Det er noe med å møtes og ses ansikt til ansikt- det er god sosial trening i det, sier Ekornrød engasjert, og forteller samtidig at Kinsarvik Røde Kors på sikt har lyst til å skape en sosial møteplass også for eldre.
- Vi har fått støtte fra stiftelser, mye er gjort på egendugnad og med egne midler, og en del ting har vi fått gratis, forteller Ekornrød. Resultatet er at barn og unge i Kinsarvik og omegn nå har tre etasjer de kan boltre seg på med alt fra tegning, klatrevegg, trampoliner, gaming, brettspill, balansere på line, basketball, biljard, shuffelboard og airhockey.
Siden aktivitetene er så populære, skulle de gjerne hatt aktivitetshuset åpent flere dager. I dag rullerer Barnas Røde Kors og Treffpunkt, som er et aktivitetstilbud for ungdommer (13- 30 år) på å ha aktivitet annen hver torsdag.
- men da trenger vi mer ressurser og flere frivillige, sier Ekornrød.
Barnas Røde Kors
Da Hordaland Røde Kors besøkte aktivitetshuset, var det Barnas Røde Kors aktivitet. Dette er en aktivitet for barn i barneskolealder. 41 glade barn koste seg denne kvelden, sammen med 8 frivillige tilretteleggere for fri lek og moro. Erika Alnæs, som er en av de frivillige ildsjelene på aktivitetshuset, har den samme oppfatningen om at tilbudet var etterlengtet.
- Det er ikke alle korpset og fotballen passer for, så da var det flott å få på plass et aktivitetstilbud som når bredere ut og dekker flere interesser, forteller Alnæs, som gjør en stor jobb også med å tilrettelegge og organisere barne- og ungdomsaktivitetene.
Både Alnæs og Ekornrød blir med som Bark- frivillige ved behov.
Alle skal med
Vi traff Ingvild Sperrevik, som er verksemdsleiar for inkludering i Ullensvang kommune, da hun leverte sine barn til BARK- aktivitet. Hun får låne en minibuss av Ullensvang kommune, slik at hun kan ta med seg flere barn til aktiviteten:
- Jeg skal jo likevel kjøre barna mine hit, og da er det ok å fylle opp minibussen med barn, slik at flere får mulighet til å bli med i BARK. Noen bosatte flyktninger har ikke sertifikatet på bil enda, og da er det vanskelig å følge barna til aktivitet, med tanke på avstander, forteller Sperrevik, som også kan fortelle at noen kjører så langt som en halvtime unna, for å levere barna til aktivitetshuset.
- I dag er det 41 barn, noen ganger er det færre, men det har vært så mange som 62 barn på en aktivitetskveld her i BARK, forteller Erika Alnæs.
- Her får barna mye god sosial trening gjennom møter med forskjellige kulturer. Vi har barn fra blant annet Norge, Kongo, Sør-Sudan, Eritrea, Irak, Afghanistan, Syria, Polen, Ukraina, Tyrkia, Tyskland, England, Bulgaria, Litauen. Og på tross av kulturforskjeller, og noen språkbarrierer, leker alle sammen. Det kan bli litt krangel og knuffing, men det blir tatt tak i der og da og ender alltid med fint samspill, det er veldig kjekt og givende å oppleve, avslutter Alnæs.