Våre lokaler i Sarpsborg Vis bildetekst
Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors

Serverer sunn og god mat på Fellesverket 1016

Dette er en del av Røde Kors sin nasjonale ungdomssatsing, og er et trygt møtested for ungdom.

Det er sterkt fokus på at alle skal bli inkludert og oppleve fellesskap med andre i stort mangfold. I tillegg til gratis mat og åpen møteplass tre kvelder i uken tilbys både gatemegling og leksehjelp. 

Ungdommene møter trygge voksenpersoner, deriblant Vegard Andreassen, som er miljøarbeider og er å treffe både på åpen møteplass tre kvelder i uken og på gatemeglingen. I tillegg til Vegard treffer ungdommene frivillige medhjelpere som bidrar inn i alle Fellesverkets aktiviteter.  

Fellesverket driftes nemlig av både frivillige og ansatte krefter, og vi er avhengige av at engasjerte medhjelpere gir av sin tid sammen med oss for og med ungdommene de dagene vi har åpent.  

Vi trenger mange flere frivillige, og vil veldig gjerne at du tar kontakt med oss dersom du har lyst til å bidra inn i et viktig ungdomsarbeid i Sarpsborg sentrum.  

I fjor sommer søkte senterleder Hanne Vidarsdatter Vrangen etter en «lokal og multikulturell Jamie Oliver-type» til å besette den nyopprettede stillingen som prosjektleder og kokk på Fellesverket i prosjektet «Den kulturelle gryta».

Prosjektet har som mål å fremme gode matvaner, variasjon, ernæringskunnskap, kulturmøter og samhold. Tre dager i uken serverer de mat fra alle verdenshjørner til ungdom mellom 13 og 25 år. Helt gratis. Prosjektet er støttet av Bufdir. Den 1. september begynte Tone Petronelle  Sørlie i jobben.  

 Sørlie, som er tidligere kjent som musiker, scenekunstner og som @tyrihanskokka i Tyrihans barnehage, begynte å kokkelere på Fellesverket samtidig som hun tok bachelor i kultur og språk.

– Da studiet var fullført og stillingsannonsen dukket opp var den så spesifikk at jeg ikke har sett maken. Tenk å kunne få forene både flerkultur, ungdomsarbeid og matlaging. Det passet både på utdanningen, praksisen og arbeidserfaringen min. Mat er også musikk vet du, eller jazz om du vil; Det handler om å få smakene til å spille de perfekte harmoniene sammen, sier Sørlie.   

Gratis mat  

Det har alltid vært servert gratis mat på Fellesverket, men med dette prosjektet får dem muligheten til å være grundigere.  

Til å lage sunn, god mat helt fra bunnen, og i tillegg tilby kurs i både matlaging, ernæring og økonomi. En gang i måneden arrangerer vi matkurs for ungdommene våre. Der får de tips og triks om ernæring og matlaging samt basiskunnskaper som de kan bygge videre på hjemme på eget kjøkken. Det er veldig spennende.  

– Da jeg begynte beregnet vi omtrent 20 porsjoner per daglige servering, men etter at ungdommene ble oppmerksomme på tilbudet økte det til mellom 30 og 40. Det er tydelig at det er et behov og at det blir satt pris på. I perioder har vi naturlig nok vært nødt til å begrense antallet, i forbindelse med smittevern. Dog var vi glade for fremdeles å kunne holde åpent gjennom hele pandemien, for behovet var absolutt til stede da også. Kanskje til og med mer enn noen gang, fortsetter kokken.  

Verdensmat er spennende å få holde på med. Hver tirsdag er det temakveld med mat fra ulike land og folkegrupper. Det blir lite norsk tradisjonsmat. Derimot sikter de seg inn på mest mulig vegetarisk, siden det er både det sunneste og det mest bærekraftige for fremtiden.  

Billig og kreativt

Selv om Sørlie er utforskende på kjøkkenet, er hun vant til å forholde seg til kresne ganer. Kreativiteten tok hun med seg videre da hun tidligere jobbet som kokk i Tyrihans barnehage også. Resultatet synes godt rundt måltidene på Fellesverket. Maten går ned på høykant og samtalen flyter rundt bordene. Med både vegetaralternativer og store smaker finner de aller fleste noe de liker. 

Inne på Fellesverket kommer alle slags ungdommer og absolutt alle er like varmt velkomne. Uansett hva slags kultur, bakgrunn, økonomi eller oppvekstsvilkår en kommer fra; I måltidet kan vi møtes, rundt de samme bordene. Der oppstår også de fineste samtalene og menneskemøtene.

– Jeg er stolt og ydmyk over å få være en del av Røde Kors og Fellesverket, avslutter Tone Petronelle Sørlie.