kjerag_hjelpekorps_røde_kors_rogaland

Når Hjelpekorpset rykker ut

En søndag ettermiddag trenger flere turister hjelp ved Kjerag. En krevende operasjon blir satt i gang for å få de uheldige trygt ned. Bli med på henteaksjon.

Søndag 3. september:

Det starter med en tekstmelding klokken 16.29, som går til alle hjelpekorpsere med godkjent grunnopplæring i området Sør-Rogaland:

«Henteoppdrag trenger 3−5 fjellvante mannskap til henteoppdrag på Kjerag. Gravid kvinne og skadet mann trenger bistand til å komme ned. Aktuelt mannskap vil bli kontaktet. Dersom du kan stille, ta kontakt.»

Like etter kommer talemeldingen hvor de svarer om de kan møte umiddelbart, innen to timer eller ikke i det hele tatt. På Røde Kors-huset i Sandnes stiller fem stykker klare til innsats. De har sluppet det de hadde i hendene og droppet planene de måtte ha hatt for søndagskvelden.

Mindre enn en halvtime etter første melding kjører de mot Øvre Sirdal. Med seg i bilen har de beredskapssekker med blant annet klær, mat og nødvendig utstyr for å klare seg i 12 timer, hodelykter, tau-utstyr og jervenduker.

Værmeldingen denne dagen er 10 grader, 8−11 m/s vind fra vest, yr til regn. Mulig tåke fra 19.00 - 20.00. Hjelpekorpset er kalt ut på henteoppdrag fordi tåken har satt en stopper for helikopteret. Kjøreturen tar drøye to timer. «Kjør blått», er meldingen fra politiet. Tillatelse til å bruke blålys gis når det står om helse. De siste milene fra Byrkjedalstunet kjører de kolonne med Speidernes beredskapsgruppe og ambulanse fra Hjelpekorps i Stavanger Røde Kors. 

Hele veien holder de kontakt med andre ressurser og med AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral), som er oppdragsgiver. Over sambandet får de stadige oppdateringer.

Klokken 17.25:

Øvre Sirdal Leitegruppe, som nærmeste ressurs, har startet på turen fra parkeringsplassen på Øygardsstøl. De går for å finne de som trenger hjelp. Med seg har de båre og to bæreseler.

Den første meldingen omfattet to turister. Det blir nå klart at også en tredje
turist også trenger hjelp. Hun har skadet foten og er tom for krefter. I nødbua, på stien mellom parkingsplassen og selve Kjerag-bolten, har Øvre Sirdal Leitegruppe nå sørget for mat og varme til de forkomne.

Omtrent klokken 19.00:

Speidernes beredskapsgruppe, Stavanger Røde Kors Hjelpekorps og Sandnes Røde Kors Hjelpekorps er framme ved Øygardsstøl. De tar seg fram til nødbua. Paret som den første meldingen gjaldt blir geleidet ned til parkeringsplassen. Men den tredje klarer ikke gå for egen maskin.

Personer med hodelykt i terreng.
Dårlig vær og bratt terreng gjør henteoppdraget ved Kjerag ekstra utfordrende. For å trygt transportere båren ned, blir den sikret med tau.

To fra tauredningsgruppen i Stavanger er på vei. Det rigges for å bære kvinnen ned. Nedstigningen langs den vanlige turstien ned til parkeringsplassen er for bratt. Det blir bestemt en annen rute ned til Lysevegen. 

Fire bærere gjør seg klare. Terrenget er bratt og båren må sikres med tau som er ankret rundt en stor stein. En har ansvar for å slippe ut tau etter hvert som båren fires, bæres, heises og løftes nedover. Det er tidkrevende og tungt arbeid.

Steg for steg, meter for meter, nærmer de seg sivilisasjonen mens vind og regn pisker rundt dem. Tåken siger på og tar mye av sikten. Mørket kommer. Innpakket på båren kan hjelpemannskapene skimte et takknemlig ansikt, tydelig rørt over at så mange er i sving bare for å hjelpe henne.

Klokken 22.12:

Alle er nede. Etter en rask sjekk i ambulanse, reiser pasienten videre. Hjelperne takkes for innsatsen og ønskes god tur hjem. På hjemturen er det nattmat. Langt over midnatt er mannskapene tilbake på Røde Kors-huset. Her skal utstyr pakkes ut og tørkes, sånn at det kan stå klart til neste gang alarmen går.