Kom deg videre, mann!
Presidenten i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll, skrøt av det Skien Røde Kors har fått til for menn med dårlig psykisk helse da han kom på besøk i slutten av februar.
For menn som sliter i livet, er Skien Røde Kors stedet å være. I løpet av et kursløp som går over åtte samlinger, finner mennene som blir med på kurset veien videre i livet.
- Skien Røde Kors gjør et imponerende arbeid innen psykisk helse for menn, sier presidenten i Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll.
Han var på besøk på én av kurskveldene til kurset «Kom videre mann» som drives av frivillige menn tilknyttet Skien Røde Kors og ble overrasket over de dype personlige betraktningene, ærligheten og diskusjonene mellom deltakerne.
Han hadde tatt turen til Skien for å få inspirasjon og kunnskap om kursrekken som drives bare i Skien foreløpig. Deltakerne på kursene er menn som er ulike på mange måter – både når det kommer til alder, hvilke utfordringer de sliter med, hvilken bakgrunn de har og deres sosiale status. På tross av at de ikke egentlig har så mye til felles, kjenner de fleste seg likevel igjen i hverandres historier.
- Dette er det første stedet jeg deltar på grunn av min psykiske helse der de ikke prøver å reparere meg, men gir meg verktøy jeg kan bruke i hverdagen for nettopp å komme videre, sier én av deltakerne på kurset.
Mer åpenhet
Bakgrunnen for Kom videre mann-kurset er den dystre statistikken over antall menn som velger å ta livet sitt i kommunen. Tallene er såpass høye at kommunen i 2017 valgte å se på tiltak utenfor de tradisjonelle tilbudene. Valget falt på et samarbeid med Røde Kors. Kurset er egentlig et dansk konsept som er blitt omskrevet og tilpasset norske forhold av kursholdere i Skien Røde Kors. Siden 2017 har det vært 12 kurs og mennene som kommer nå, har bakgrunn med samlivsbrudd, arbeidsledighet, sykdom, dødsfall i nære relasjoner eller andre store omveltninger i livet.
Emil Sølyst er én av de 3 frivillige veilederne på kurset og var en av de frivillige som var med på å starte og utvikle kursrekken for de norske mennene.
- Vi trenger mer åpenhet om menns psykiske helse, sier han.
Kurset består av 7-8 samlingskvelder som er både krevende og givende for deltakerne. Gjennom kursrekka går mennene gjennom temaer som blant annet relasjoner, kommunikasjon, ansvarlighet og ressurser. Det er både diskusjoner og praktiske oppgaver som skal gi mennene verktøy og giv til å jobbe seg gjennom det som er vanskelig.
Hvor ofte kurset kjøres, avhenger av hvor mange deltakere som er interessert og hvor mange frivillige veiledere som kan være med å følge deltakerne i prosessen. Neste kursrekke settes i gang 11. april og Skien kommune har psykologer i bakhånd om det skulle være behov for det. Stort sett finner mennene ut av prosessene på egen hånd.
- Én av de praktiske øvelsene i kursrekken, er å snakke med seg selv i speilet. Det er utrolig hvor mye det gjør med psyken din å se deg selv rett inn i øynene og gi positiv tilbakemelding. Det er så gøy å se endringene som skjer hos deltakerne etter disse øvelsene, sier Sølyst, som gliser stort av stolthet over fremgangen til mennene som deltar på kurset.
At presidenten tok turen til Skien, ser han som en skikkelig anerkjennelse i forhold til arbeidet som er blitt gjort.
- Jeg må innrømme at det var gjevt at han kom og at han ser viktigheten av det vi driver med. Jeg håper det er med på å inspirere andre til å sette i gang med lignende konsepter rundt om i landet, avslutter Sølyst.