Å havne på utsiden
Mange eldre frykter digitalt utenforskap mest av alt. Både Rjukan og Tinn Røde Kors og Nøtterøy Røde Kors starter opp nye kurs i digitale verktøy for eldre i disse dager.
Latteren ljomer, og praten går i ett. Det tas notater og ertes litt godmodig mellom bordene. Et videoanrop ringer og ringer på en av pad’ene i lokalet på helsehuset i Tinn.
- Ta den da, roper Haldis over til nabobordet og ler.
Hun har fått hjelp til å ringe til Liv som sitter sammen med frivillige Lillian på nabobordet. Liv prøver febrilsk å svare på anropet på pad’en hun har foran seg, men det føles som om noe ikke er som det skal. Det er nesten så svetteperlene står i panna hennes. Frivillige Lillian er tålmodig og rolig. Hun hjelper henne – uten å trykke for henne. I stedet forklarer hun hva Liv må gjøre for å få tatt telefonen. Endelig har de to bordene kontakt – også digitalt.
- Men jeg ser deg jo ikke. Hvor er du Haldis, spør Liv ned i pad’en mens hun fniser.
Vi er på digitalt senior-kurs på Tinn helsehus med Rjukan og Tinn Røde Kors Omsorg. Elleve kursdeltakere sitter denne kvelden rundt bordene sammen med sine frivillige veiledere. Egentlig er de litt flere, men sykdom har gjort at et par har måttet stå over kveldens økt.
Digital senior
Digital Senior er en kursrekke som skal hjelpe eldre som står på utsiden av den digitale hverdagen. Ved å lære bruk av nettbrett, oppnår eldre mestring og selvstendighet. Hver deltaker får sin egen frivillig. Den frivillige følger deltakerne gjennom kursets 10 uker. På Rjukan og Tinn har de skaffet og forberedt nye frivillige som vil hjelpe til og de har laget et kurs som passer lokalforeningen basert på rammeverket fra nasjonalkontoret.
Rjukan og Tinn Røde Kors starter opp nytt Digital senior-kurs 20. februar på Rjukan.
Nøtterøy Røde Kors starter opp Digital senior-kurs 27. februar på Herstad.
Første kursrekke er gjennomført og de starter kursrekke to på Rjukan 20. februar. De har fått til et fint samarbeid med Tinn Sparebank som var på besøk på kurset for å vise og forklare hvordan de kan logge inn i nettbanken.
- Som frivillige kan vi ikke hjelpe dem med nettbank og andre personsensitive innloggingssider på grunn av personvern, men vi har laget detaljerte oppskrifter, som de får med seg i mappa si og som de kan følge når de kommer hjem, sier frivillige Marit Bye Næset.
Bye Næset er ikke veileder, men en ekstra støtte for de andre frivillige. Hun sørger for at kaffen er varm, at gjestene har noe å spise på og at stemningen er god. Sammen med leder for omsorg i Rjukan og Tinn Røde Kors, Nina Heimark, har hun stått på for å få på plass kursene.
En sosial møteplass
Én av de viktigste tingene for dem er at dette ikke bare blir skole, men at aktiviteten er et sosialt fellesskap også. Mange eldre sitter mye alene og dette skal også være et sted der de føler seg sett, hørt og hvor de møter andre likesinnede.
Den personlige oppfølgingen fra de frivillige veilederne én til én sørger også for at deltakeren blir møtt på sine utfordringer og gjør at den frivillige kan tilpasse leksjonen til deltakerens interesser, noe som øker gleden ved å lære.
- Vi har fått til så enormt mye glede. Vi gleder oss til å se hverandre hver tirsdag. Og så er det så mye mestringsfølelse her, utbryter Bye Næset.