Diskuterte ungdomsvold
Politikere, politi og andre voksne med påvirkningskraft kom for å prate om løsninger på den økende ungdomsvolden da ungdommene på Fellesverket Sandefjord inviterte til 3-retters middag.
- Hei, takk for sist! Så hyggelig å se dere igjen!
Mahmoud Farahmand stråler i møtet med ungdommene fra Fellesverket Sandefjord. Vestfold og Telemark Røde Kors har lenge jobbet med forebygging av ungdomsvold gjennom aktiviteter på de fire Fellesverk i distriktet - Fellesverket Fratelli, Fellesverket Henrys Hus, Fellesverket Huset på hjørnet og Fellesverket Sandefjord.
I fjor høst ble flere ungdom fra Fellesverket i Sandefjord invitert på besøk på Stortinget etter at de hadde stått frem på NRK med sine historier. Mahmoud Farahmand tok dem imot og ba dem fortelle om deres vei ut av et ungdomsmiljø preget av kriminalitet og vold. Denne kvelden gir ham dem alle en god og varm klem og ungdommene blir stolte over at han kjenner dem igjen.
Denne gangen møtes de i ungdommenes eget hus og nå er det han som er invitert til dem.
Ungdommene har skrevet taler, laget spørsmål og sanger og de har forberedt seg godt til kvelden. Nå fylles huset opp av ungdom, stortingspolitikere, lokalpolitikere, politi og andre voksne med påvirkningskraft.
Kveldens konsept er "Middag med mening" - en kveld der ungdom deler et måltid med voksne med lokal påvirkningskraft samtidig som de diskuterer et aktuelt tema. Hver rett kommer med et spørsmål som skal diskuteres og bordene settes opp for at ungdom og voksne skal ha gode dialoger.
Ordfører i Sandefjord, SLT-koordinator og stasjons-sjefen i Sandefjord politidistrikt var bare noen av de mange som takket ja til en samtale med ungdommene om den økende volden.
Kveldens meny
Å dele et måltid sammen gjør noe med samtalene og samholdet. Derfor ble det brukt mye tid på å utforme kveldens meny. Hver av rettene kom med et eget spørsmål og de voksne skulle lytte mer enn de pratet.
Forrett:
Steinsopprisotto med spørsmålet: Hvordan kan vi forebygge ungdomsvold gjennom lokal samarbeid og hva burde det bestå i?
Hovedrett:
Pannestekt torskeloin og selleri- og potetmos med spørsmålet: Hva mener dere er Fellesverkets viktigste oppgave for å forebygge ungdomsvold. Hva burde vi fokusere på for å lykkes med dette?
Dessert:
Lun brownie og vaniljeis med spørsmålet: Hva kan politikerne på Stortinget og lokalt i Sandefjord gjøre for å forebygge ungdomsvold?
Middag på rådhuset i Skien
I frivilligheten i Telemark Røde Kors og Vestfold Røde Kors har hatt forebygging av ungdomsvold stått på plakaten lenge. Det har blant annet vært økt fokus på å utdanne nye frivillige Gatemeglingsinstruktører som skal lære ungdommer hvordan de på best mulig måte kan stå i konflikter selv og hvordan de kan håndtere situasjoner som kan dukke opp i hverdagen.
Etter et møte med ordfører og varaordfører i Skien i fjor, er ungdommmer fra Fellesverket Fratelli og Team fritid invitert til Rådhuset i Skien. Tema blir på nytt den økende ungdomsvolden og ordfører Marius Roheim Aarvold gleder seg til å gjennomføre en 3-retters middag med ungdommene.
Denne kvelden gjennomføres som et samarbeidprosjekt med ordføreren, ordførerens kontor, Team fritid og ungdommene på Fratelli.
Viktig med møter på tvers
Ungdommene på Fellesverkene våre har selv uttrykt ønske om å finne løsninger. Kvelden i Sandefjord ble derfor planlagt lenge sammen med de frivillige og ansatte.
I løpet av kvelden trakk ungdommene særlig frem hvor viktig det er å bli sett og hørt. De ønsket at alle skulle få muligheten til å møte noen voksne som bryr seg om dem og som kan hjelpe dem gjennom vanskelige perioder i livet.
- Det at jeg møtte noen som kunne holde lyset for meg når alt var mørkt, var kjempeviktig for meg, forteller Silvi, én av ungdommene som er fast på Fellesverket i Sandefjord.
Ungdommene nevnte også viktigheten av gratis, trygge møteplasser, som Fellesverkene. Andre konkrete tilbud de nevnte var muligheten til å kunne gå på Gatemeglingskurs for å lære om seg selv og andres reaksjonsmønster i konflikter og å bli rustet til å mestre eget liv.