Tør ikke gi førstehjelp
Kun 4 av 10 nordmenn tør å gi førstehjelp i alle livstruende situasjoner. Nesten 80 prosent oppgir frykten for å gjøre vondt verre som grunn.
- Førstehjelp redder liv. Derfor er det avgjørende at flest mulig har den kunnskapen som er nødvendig til å gjøre en innsats når det virkelig gjelder. Uansett kunnskapsnivå er det alltid bedre å gjøre noe enn å la være, sier Jarle Bjørge Øverland, leder i Telemark Røde Kors hjelpekorps.
En undersøkelse utført at Respons Analyse for Røde Kors, viser likevel at nesten 20 prosent av befolkningen har utført førstehjelp i løpet av de siste 12 månedene. Dette tilsvarer over 1 million mennesker.
- Når noe alvorlig skjer er det første steget alltid å ringe 1-1-3. Der får du god veiledning og tydelig beskrivelse av hvordan du for eksempel utfører hjerte- og lungeredning. Vi oppfordrer uansett alle til å sørge for å oppdatere førstehjelpskunnskapene sine på kurs med jevne mellomrom. På den måten vil man føle seg tryggere når en virkelig situasjon oppstår, sier Øverland.
Røde Kors anbefaler alle å friske opp førstehjelpskunnskapene hvert tredje år.
Kan ikke nødnummeret
Ungdom havner oftere i alvorlige situasjoner enn voksne. Likevel viser undersøkelsen til Røde Kors at kun fire av ti unge mellom 16 og 24 år kan nødnummeret 1-1-3. Ungdommen er også mer bekymret for å handle dersom behovet for hjelp melder seg. Kun 27 prosent sier de vil våge å gi førstehjelp i ved alle livstruende situasjoner.
- Alle bør kjenne til nødnummeret 1-1-3, derfor har vi nå fokus på dette allerede i barnehagen. Der ser vi at små barn raskt tilegner seg kunnskap og allerede på et tidlig stadium er i stand til å huske nødnummeret og legge en voksen person i sideleie, sier Øverland.
I opplæringen i barnehagen bruker Røde Kors enkle tegninger og en tøydukke som barna kan øve seg på. Over halvparten av landets barnehager bruker nå dukken Henry i førstehjelpsopplæringen av barn mellom tre og seks år.
Vær en av dem som tør
Minuttene fra en person faller i bakken til ambulansen er på plass kan være helt avgjørende. Derfor er vi helt avhengige av at nordmenn flest vet hva de skal gjøre dersom et menneske i nærheten faller om.
- Jeg tror de fleste av oss ville vært veldig takknemlige dersom de selv hadde falt om og noen kom til for å hjelpe. For at det skal skje er vi helt avhengige av at folk tør å bruke kunnskapen sin. Vår oppfordring til alle er derfor å sørge for å holde seg oppdatert og være klare til å reagere dersom en alvorlig situasjon oppstår, sier Øverland.
Markerer Røde Kors-dagen
Denne helgen markerer flere lokalforeninger i Telemark den internasjonale Røde Kors-dagen ved å sette fokus på førstehjelp.
Seljord Røde Kors starter allerede på fredag med demonstrasjon av førstehjelp på det lokale Røde Kors-huset og muligheter for publikum til å teste sine kunnskaper. På lørdag åpner Rjukan og Tinn Røde Kors dørene til huset sitt og tilbyr omvisning og førstehjelpskurs. Handler du på Herkules i Skien samme dag, kan du ikke unngå å treffe på Skien Røde Kors. De har satt opp fem ulike stasjoner på kjøpesenteret der de demonstrerer førstehjelp og gir publikum mulighet til å prøve seg. I Porsgrunn fyller lokale frivillige Rådhusplassen, med alt fra bamsesykehus for barn til undervisning i førstehjelp og danseshow med arabiske flammer og hip hop. Nome Røde Kors tilbyr mat fra hele verden utenfor Ulefoss-senteret og opplæring i førstehjelp. Nissedal Røde Kors planlegger i nær framid lokal stand og ulike aktiviteter knyttet til førstehjelp, og Kragerø Røde Kors har et eget opplegg 9. mai.