Vaksineringsbistand
En god klem markerer slutten på en lang og krevende periode.
I over sju måneder har frivillige vært på plass på Trondheim kommune sin vaksinestasjon. Nå er det ikke lenger en krise, de ansatte i kommunen klarer å håndtere trykket på egen hånd og de frivillige kan tre tilbake.
– Vi har bevist at Røde Kors er en beredskapsorganisasjon med mye større utholdenhet enn vi hadde sett for oss i forkant, sier Martin Øyen Eikebø.
Han har både ledet Røde Kors sin vaksineinnsats i Trondheim, og en ressursgruppe som jobber med samfunnssikkerhet og beredskap for hele distriktet.
Tidvis har det vært krevende å organisere. Med innsats i mange kommuner samtidig, der alle steder har sine unike behov. Vaksineinnsatsen som i stor grad skjer på dagtid, er også ekstra avhengig av samarbeidsvilje fra de frivillige sine arbeidsgivere – så det blir mulig å balansere jobben og det frivillige engasjementet.
Selv om det har vært krevende ser Eikebø tilbake på en innsats organisasjonen kan være stolt av.
– Vi samvirker godt med andre relevante aktører. Jeg synes vi har opptrådt profesjonelt, kompetent, løsningsorientert og i tråd med Røde Kors sine verdier gjennom hele oppdraget uten unntak, og jeg er meget stolt over jobben de frivillige har gjort, legger Eikebø til.
Til stede i hele fylket
En av de andre kommunene Røde Kors har bistått er Rennebu. Frivillige har vært på plass i Rennebuhallen siden februar.
– Det er givende å kunne utgjøre en forskjell i kampen mot viruset, sier Kirsti Solemsmo.
De frivillige gjør mange oppgaver for å legge til rette for effektiv vaksinering. De kontrollerer listene over de som kommer for å få vaksine, viser folk til riktig plass, svarer på spørsmål og desinfiserer flater etter hver runde.
Og de holder fortsatt på.
– Vi bistår med vaksineringen mot både koronaviruset og influensa. Vi kommer til å fortsette med det ut året og kanskje litt ut i neste år, forteller Solemsmo.