Frivillige fra Røde Kors hjelpekorps demonstrerer hjerte- lungeredning for turåere i Bymarka i Trondheim. Vis bildetekst
LYNKURS: Frivillige fra hjelpekorpset tok med treningsdukker ut i Bymarka for å demonstrere hjerte- lungeredning med bruk av hjertestarter for besøkende på Grønlia.

Glad for flere hjertestartere i marka

De har dukket opp ved parkeringsplasser, hytter og andre turmål. Flere hjertestartere i marka er en veldig god utvikling, mener Røde Kors.

– Ikke bare er de montert opp. De henger i varmeskap utendørs, tilgjengelig for hvem som helst når som helst, sier Merete Røistad i Røde Kors Hjelpekorps.

Det siste året har Trondheim Røde Kors hengt opp to hjertestartere i bymarka. Én ved sin egen hjelpekorpshytte og én på Grønlia.

Frivillige poserer smilende ved nylig montert hjertestarter ved Grønlia i Bymarka.
TILGJENGELIG: Hjertestarteren som frivillige i Trondheim Røde Kors Magdalene Langset og Atle Nes var med å henge opp på Grønlia er plassert på ytterveggen lett tilgjengelig og godt synlig for forbipasserende.

Flere aktører bidrar til større tetthet av startere i marka. Ifølge hjertestarterregisteret på 113.no finner du også startere ved Skistua, Fjellseterstua og speiderhyttene ved Stykket og Helkanseter.

Det er Røistad glad for.

– Det er jo viktig at disse starterne er tilgjengelig der folk ferdes, så det er bra at de får plass lengre ute i marka og ikke bare på parkeringsplasser og utfartssteder, sier Røistad.

Portrett av dame i naturen. Snø og elv i bakgrunnen.
FRIVILLIG: Merete Røistad leder distriktsrådet for hjelpekorps i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Viktig å ta i bruk

Uka etter at det nyeste hjertestarter-tilskuddet ble montert ved Grønnlia tok frivillige igjen turen ut i marka. Da for å møte stamgjester og forbipasserene og gi et lynkurs i førstehjelp – selvfølgelig med bruk av hjertestarter.

For en starter er ikke verdt noe som helst hvis den ikke tas i bruk når det trengs.

– Slike hjertestartere er heldigvis veldig enkle å bruke. Hvem som helst kan skru dem på, så vil en stemme dukke opp i høyttalerne veilede deg videre, forklarer Røistad.

Samtidig understreker hun at øving er viktig, uansett hvor enkle startere er i bruk.

– Det handler om å være trygg nok til å huske og tørre å ta i bruk en hjertestarter når det trengs. Å ikke nøle fordi man er usikker. Jeg anbefaler alle å friske opp kunnskapen om førstehjelp ofte, sier Røistad.

Skilt til ulike turmål i Bymarka. Turgåere inspiserer hjertestarter i bakgrunnen.
BYMARKA: Med stort nettverk av stier og mange turmål er det viktig at førstehjelpsutstyr plasseres på flere steder.

Gir tilbake til naturen

En av de som deltok på førstehjelpskurset i Bymarka var Audun Brenne. Han jobber i Statkraft som har tatt initiativ til og betalt for starteren som i samråd med Røde Kors ble montert ved Grønlia like før nyttår.

– Vi synes det er veldig stas å bidra på denne måten. Sikkerhet er viktig, både på jobb, i hjemmet og på tur. I tillegg er det litt fint for oss – et selskap som jobber med å utnytte naturressurser – at vi kan gi tilbake gjennom å trygge alle andre som også bruker naturen, sier Brenne.

Røde Kors og Statkraft har hatt lignende samarbeid flere steder i landet for å sette opp hjertestartere tilgjengelig der folk ferdes.

Audun Brenne fra Statkraft var på lynkurs i førstehjelp i Bymarka.
GIR TILBAKE: Audun Brenne i Statkraft ble med ut i marka for å delta på lynkurset i førstehjelp med hjertestarter.