2015.12.08.panto.meny.lade.HellumBREDDE1

Tomflasker gir millioninntekt

2015 ble nok et rekordår for Pantelotteriet. Sør-Trøndelag Røde Kors satt igjen med en rekordinntekt på 640 959 kroner kun fra tomflasker.

Pantelotteriet er spillet der du bruker panten som innsats, med mulighet til å vinne opp til én million kroner. Overskuddet går til Røde Kors, som i fjor fikk inn over 30 millioner kroner fra dette lotteriet på landsbasis. 

– Betyr mye

Støtten gjør at Røde Kors i Sør-Trøndelag kan gjennomføre enda flere humanitære tiltak.

– Midlene vi får fra Pantelotteriet betyr enormt mye for oss og vi er veldig takknemlige for at folk her i fylket velger å støtte oss med panten sin, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

– For oss i Røde Kors betyr dette blant annet at lokalforeningene blir enda bedre rustet til å ivareta beredskapen lokalt. Økte midler gjør det lettere for oss å gjennomføre kurs og øvelser, samt kjøpe inn nødvendig materiell og utstyr. Dette kommer hele Sør-Trøndelag til gode, sier Hoel Fossen.

Et viktig bidrag

I løpet av 2015 fikk Orkdal Røde Kors nesten 20 000 kroner i inntekt fra pantelotteriet. Røde Kors og innbyggerne i Orkdal nyter godt av det ekstra tilskuddet. Lokalforeningen får mulighet til å tilrettelegge for mer aktivitet, og har merket en økt pågang av medlemmer.

– Det er selvfølgelig et bidrag som er viktig for oss. Vi klarer å opprettholde antall frivillige, og spesielt i omsorgsaktivitetene har vi merket økt pågang, forteller styremedlem Turid Christiansen Haines i Orkdal Røde Kors. Hun var styreleder i 2015, men nå er det tidligere Orkdal-ordfører Gunnar Hoff Lysholm som leder Orkdal Røde Kors.

– Hjelpekorpset vårt er også bedre rustet til å opprettholde den til lokale beredskapen, blant annet gjennom innkjøp av nødvendig utstyr og redningsmateriell. Det har blant annet vært behov for å oppgradere sambandsutstyret til nye Nødnett, sier Christiansen Haines.

I Orkdal er de opptatt av å fokusere på de mulighetene som finnes, og hvordan de kan samarbeide for å få best resultat.

– Vi prøver rett og slett å tenke litt nytt, men alltid med utgangspunkt i de lokale behovene i Orkdal. Hadde det ikke vært for pantemidlene, hadde vi vært begrenset med tanke på å holde utstyr og aktivitet ved like. Så enkelt er det, forteller hun.

20150529-turnee150aar-orkdal (1)
Da Orkdal Røde Kors feiret Røde Kors 150-årsjubileum, inviterte de barn og unge med på førstehjelpsopplæring i Orkanger sentrum. Orkdal Røde Kors ønsker å satse mer på aktiviteter rettet mot barn og unge, blant annet med hjelp fra midler gjennom Pantelotteriet. Foto: Bjørn Kjetil Lium / Orkdal Røde Kors

Godt samarbeid

Omsorg og Hjelpekorpset samarbeider tett i Orkdal Røde Kors, blant annet med aktiviteter rettet mot flyktninger.

– Vi har felles temakvelder hvor vi diskuterer og tar for oss viktige temaer som berører oss alle, samtidig som flyktningene får praktisert norsk. Det kombinerer vi også med førstehjelpsopplæring fra Hjelpekorpset. Det er veldig positivt, både for Røde Kors, de frivillige og flyktningene, at vi har fått til dette samarbeidet, sier Christiansen Haines. 

Det er Orkdal Røde Kors Omsorg som er pådrivere for integreringsaktivitetene. I tillegg driver de besøkstjeneste, som besøker aldershjem og sykehjem i Orkdal.

– Vi er ute å serverer kaffe på to aldershjem, og kanskje vi kan dra med folk fra hjelpekorpset der også, funderer Christiansen Haines, som oppfordrer alle til å bruke Pantelotteriets automater og promotere panting for en god sak.

Her støtter de mest

Pantelotteriet er tilgjengelig i 85 butikker i Sør-Trøndelag, men det er ett sted hvor interessen er større enn alle andre steder. Meny Solsiden i Trondheim ligger nemlig på toppen av listen over butikker hvor størst andel bruker panten i Pantelotteriet. Her brukes over 22 prosent av panten som innsats i Pantelotteriet. Det er dobbelt så mye som landsgjennomsnittet, som ligger på rundt 11 prosent. 

Siden Pantelotteriet startet i 2008 Røde Kors fått 130 millioner i inntekter fra lotteriet og 33 personer har vunnet toppgevinsten i lotteriet. En av de siste var en 27-åring fra Trondheim, som i desember trykket på Røde Kors-knappen på Meny Lade og vant én million kroner.

Det hjelper (panteinntekter i distriktet)

  • Surnadal Røde Kors              kr 11 632
  • Malvik Røde Kors                 kr 16 011
  • Oppdal Røde Kors                 kr 14 305
  • Rissa Røde Kors                    kr 4 597
  • Selbu Røde Kors                   kr 4 862
  • Trondheim Røde Kors           kr 492 784
  • Åfjord Røde Kors                  kr 6 103
  • Rennebu Røde Kors              kr 770
  • Røros Røde Kors                   kr 10 976
  • Melhus Røde Kors                kr 16 605
  • Orkdal Røde Kors                 kr 19 464

  • Soknedal Røde Kors              kr 5 148

  • Ørland Røde Kors                 kr 6 928

  • Hemne Røde Kors                 kr 5 586

  • Hitra og Frøya RK                 kr 9 114

  • Bjugn Røde Kors                   kr 10 009

  • Sør-Trøndelag Røde Kors     kr 6 066

Pantelotteriet

Pantelotteriet er et miljøvennlig lotteri der flaskepant brukes som innsats i panteautomater. Pantelotteriet drives av Norsk Pantelotteri AS, et selskap eid av Røde Kors og Olav Thon Gruppen. Overskuddet går til Røde Kors. Halvparten går til Røde Kors sentralt, og halvparten går direkte til din lokalforening. Pantelotteriet finnes foreløpig i alle  alle Rema-, Kiwi-, Meny- og Ultra-butikker, SPAR og EUROSPAR-butikker, samt utvalgte Ica- og Rimi-butikker SPAR-kjeden. Slik kan du som deltar i Pantelotteriet støtte både Røde Kors sentralt – og humanitært arbeid i ditt nærmiljø.Gevinstene i Pantelotteriet er fordelt på pengepremier av 50, 100, 1 000 og én million kroner. Siden begynnelsen i 2008 er over 130 millioner kroner delt ut som premier, og 33 personer fra hele Norge har blitt pantemillionær. Siste som vant var en 61 år gammel mann fra Balsfjord i Troms, som nå skulle nedbetale all gjeld.

Se mer informasjon på www.pantelotteriet.no.