Liten gutt klapper geit Vis bildetekst
Familietid er en aktivitet for barnefamilier. Foto: Linn Silje Kalberg

– Vi er nesten som en stor familie

Samarbeidsprosjektet Familietid skaper verdifulle fellesskap i Vestfold.

 – Familietid betyr mye for meg og mine barn. Det er både et sted hvor vi møter andre, og jeg får snakket med andre voksne, mens barna mine leker med andre barn, sier fembarnsmor Adila fra Sandefjord.

Hun er en av flere som har benyttet seg av tilbudet de siste årene. For Adila og barna har Familietid skapt viktige pusterom i en travel hverdag.

Familietid er et lavterkseltilbud for hele barnefamilien, og en møteplass hvor familiene skal få kjenne på fellesskap, tilhørighet, inkludering og vennskap. Felles aktiviteter som turer, spill og måltidsfellesskap gjør det enklere for både barn og voksne å knytte relasjoner.

Familietid
– Det er viktig for barna å kunne fortelle om attraktive opplevelser når de er tilbake på skolen. Og så lærer vi nye ting av hverandre og om hverandre, smiler Anne Berit Smestad, frivillig i Røde Kors. Her med Adila med datteren på armen.

 

Bak prosjektet står Kirkens Bymisjon og Røde Kors i Vestfold, i partnerskap med blant annet Fylkeskommunene og flere lokale aktører. Familietid startet opp i Sandefjord i 2019, i Kirkens Bymisjon sine lokaler. I 2021 ble det åpnet en ny filial  i Larvik.

Felles opplevelser

For Adila og barna er det å spise middag med frivillige og andre barnefamilier noe av det beste. Hun benytter seg av Familietid-tilbudene i både Sandefjord og Larvik, både i helger og ferier.

– Jeg ser at barna mine er mer sosiale og veldig fornøyde. De får også muligheten til å være mer aktivitet, og vi blir kjent med nye områder på tur. Det er veldig hyggelig å være en gjeng på tur

Adila

Aktivitetene spenner over et stort register - alt fra bollebaking og matlaging til formingsaktiviteter, spill og natursti. Men det er spesielt i skoleferier at oppslutningen rundt tilbudet er ekstra stort.

Familietid
Familietid-tilbudet er ekstra populært i skoleferier. Foto: Linn Silje Kalberg

Et godt samarbeidsprosjekt

Nettopp det store nettverket rundt prosjektet har vist seg verdifullt på mange måter. Blant annet har samarbeidet på tvers av organisasjonene gjort at Familietid fort har fått mange dedikerte frivillige.

Anne Berit Smestad er en av dem, som har vært frivillig i Familietid siden høsten 2021.

– Jeg var innspurten av et langt yrkesaktivt liv, og ville gjerne finne noe meningsfullt å bruke tid på. Da jeg hørte om Familietid tenkte jeg med en gang at dette hørtes ut som et veldig godt tiltak.

Anne Berit
Familietid
Å besøke dyr er alltid en populær aktivitet. Foto: Linn Silje Kalberg

 

Å lære av hverandre

Anne Berit sier at mange tilbud retter seg utelukkende mot barn, men at vi ikke må glemme at også voksne trenger et fellesskap.

– De trenger felles opplevelser med barna sine som de kanskje ikke er i stand til å gi dem selv. Vi møtes en ettermiddag i uka, og prøver å få til søndagsturer i nærmiljøet et par ganger i måneden, forteller Anne Berit.

Nå håper hun at flere frivillige har lyst til å bidra i Familietid. For dette tilbudet skjer ikke av seg selv.

– Det er helt vesentlig med koordinatorer som følger opp familier og aktiviteter og holder i organiseringen. Og at vi har nok frivillige til å gjennomføre aktiviteter.

Anne Berit