Advarer mot utrygg is: – Er du i tvil: snu!

Røde Kors Hjelpekorps ber alle som planlegger å ferdes på og ved vann, elver og delvis islagte fjordområder å være varsom.

Mange vann i høytliggende strøk har fått solid is som det er trygt å ferdes på, men fremdeles er det på mange vann i lavtliggende strøk risiko for å gå gjennom isen.

– Vi anbefaler at alle som har planer om å ferdes på is sjekker isvarselet for sitt område på varsom.no, og i tillegg gjør egne undersøkelser. Isstyrken kan variere mye bare på små områder samme sted, sier medlem i ressursgruppe vann i Røde Kors Hjelpekorps, Mikal Moan.

Isvarselet for en rekke regioner viser at både små og mellomstore vann fremdeles er i isleggingsfasen og dermed ikke er trygge å gå på.

Moan har følgende tips til alle som skal ferdes på og islagte vann, elver og elvemunninger:

  • Følg med på om isen sprekker eller lager lyder når du går på den. Ved kuldegrader anses 10 cm istykkelse som trygt for ferdsel til fots.
  • I mange områder hvor isen har lagt seg, kan isen ved første øyekast virke solid, spesielt dersom det er et lag snø på toppen. Her er det ekstra viktig å sjekke istykkelsen.
  • Ha med ispigger, gåstaver eller skistaver hvis du går på isen. Disse kan brukes til å dra seg opp av vannet hvis uhellet er ute.
  • Hvis man ramler i vannet gjennom isen, er det viktig å dra seg ut av råken i den retningen man kom fra. Bare der kan man vite at isen holder.
  • Gjør det du kan for å ikke få panikk, men hold hodet og øvre del av kroppen over vann.
  • Hvis noen i turfølget går gjennom isen, skal man først og fremst holde avstand for å forhindre at flere faller igjennom.
  • For å hjelpe den forulykkede er det tryggest dersom man kan kaste ut en bøye, line eller bruke noe langt, som en ski, skistav eller en lang grein.
  • Må man allikevel nærmere for å hjelpe, bør du spre vekten ved å legge deg på magen og dra deg fremover mot råken. Hvis det er glatt må man huske å forankre seg selv fra å bli dratt ut i vannet. Eksempelvis kan flere i turfølget legge seg i kjede bak deg og holde deg i føttene.
  • Husk alltid å ta med tørre klær pakket i en vanntett pose og legg også mobiltelefonen i noe som holder den tørr.

Siden høsten 2006 har NVE registrert 556 tilfeller av personer som går gjennom isen. Av disse omkom 65 personer.  Det er allerede registrert flere ulykker i år, inkludert en dødsulykke.

– Som med all annen ferdsel i naturen har vi ett klart budskap: Er du i tvil om isen du har tenkt å gå på, eller allerede går på, er sikker: snu, og kom deg til et område du tror er trygg, sier Moan.

For pressehenvendelser, kontakt: 

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no