Krisen i Sudan rammer stadig flere
Det er mer enn 500 dager siden konflikten i Sudan startet. Mer enn 10 millioner mennesker på flukt, hungersnød rammer allerede enkelte områder og nesten 25 millioner mennesker har behov for nødhjelp.
– Konflikten i Sudan har skapt det som er verdens største krise med mennesker på flukt og som står i fare for å bli verdens største sultkrise. Behovet for å få bedre tilgang for nødhjelpsinnsatsen er helt akutt, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.
Et av områdene hvor det pågår harde kamper nå er Al Fashir i Darfur, hvor det anslås at over en halv million mennesker har søkt tilflukt i leiren Zamzam, som har blitt den største leiren i Nord-Darfur og en av de største i verden. Det er akutt mangel på mat og vann og det er oppdaget hungersnød-situasjon blant de som lever i Zamzam-leiren ifølge IPC, som jobber med kartlegging av matsikkerhet.
– Dette er en krise med enormt omfang, både hvordan den rammer mennesker i Sudan og i hele regionen. Samtidig som krisen stadig blir større, er det krevende for nødhjelpsaktører å nå fram med hjelp, sier Bergh.
I tillegg til alle som er på flukt inne i Sudan har 2 millioner mennesker krysset grensene til nabolandene Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Egypt, Etiopia, Libya, Sør-Sudan og Uganda.
– Mangelen på sikkerhet for humanitære organisasjoner forsterker omfanget av krisen, fordi nødhjelp ikke når fram og det er rett og slett ikke er tilgang på nok mat. Den siste tiden har også kraftig regn og flom vært med på å forverre situasjonen, fordi avlinger går tapt og markeder blir forstyrret, sier Bergh
Krevende hjelpearbeid
Sudan Røde Halvmåne er til stede i alle 18 statene i Sudan og har siden konflikten startet hatt mer enn 9 000 frivillige i aktivitet for å hjelpe de som er rammet.
– Det er en spesielt krevende situasjon å drive hjelpearbeid, og de frivillige må ofte forhandle med partene for å få trygg tilgang til områder der de jobber, og de jobber i de hardest rammede områdene slik som Khartoum og Darfur, sier Bergh.
Siden konflikten startet i midten av april i 2023 har Sudan Røde Halvmåne mistet 16 av sine frivillige. Åtte av dem ble drept imens de var på oppdrag for å hjelpe andre.
– Mangelen på sikkerhet er et stort problem for hjelpearbeidet, og når denne ikke opprettholdes så går det utover tilgang på helsetjenester, rent vann og andre livsviktige tjenester for befolkningen, sier Bergh.
Hva gjør Røde Kors- bevegelsen i Sudan?
Sudan Røde Halvmåne er til stede i alle landets 18 stater og er en viktig samarbeidspartner for FN-organisasjoner som WFP og UNICEF, på grunn av de 9 000 frivillige rundt om i landet. Norges Røde Kors jobber med prosjekter innen helse, blant annet med sykdomsovervåkning. Åtte mobile helseklinikker er i drift med støtte fra Røde Kors i Norge.
Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) jobber med å støtte Sudan Røde Halvmåne og andre Røde Kors-nasjonalforeninger i regionen. Også Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber i Sudan blant annet gjennom støtte til sykehus og arbeid for å sikre tilgang til vann.
For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no