Advarer mot snøskred i vinterferien
Røde Kors ber vinterferieturister vise varsomhet.
Skredfaren er høy i deler av Nord-Norge og Vestlandet, og selv om den regnes som moderat i de sentrale fjellstrøkene i Sør-Norge så det nettopp under slike forhold at flest liv går tap.
Selv om det er faregrad 2 i de største utfartsfjellene i Sør-Norge hvor de fleste har vinterferie, så oppfordrer skredekspertene til Røde Kors at skikjørere passer seg godt i skredfarlig terreng i og under bratte hellinger.
– Jeg tror mange senker guarden litt for mye når faregraden ikke er ildrød og er ekstra forsiktige når det slås opp at faren for skred er stor, sier leder for ressursgruppe skred i Røde Kors Hjelpekorps, Jannicke Høyem.
Dessverre viser skredstatistikken at de fleste ulykker skjer på faregrad 2 og 3, når skredproblemene fremdeles er til stede og mange kanskje lokkes ut av bedre vær.
Tirsdag er det meldt betydelig snøskredfare i hele Finnmark og Troms og i enkelte områder som Voss og Indre Sogn og Hardanger, mens det lenger østover er moderat snøskredfare. I disse områdene kan vedvarende svake snølag føre til snøskred. Dersom sola får tak kan det løsne mindre skred i bratt terreng, blant annet i fjellområder i Romsdal, Trollheimen, Hallingdal og Hardanger.
Senest i helgen måtte Røde Kors hjelpekorps rykke ut på flere skred, blant annet i Hemsedal, men heldigvis uten at liv gikk tapt og alvorlig skade. Skredfaren er noe redusert, men fortsatt krever forholdene at man tar forholdsregler og unngår bratte skråninger. Svake lag kan skape store skred.
– Når skredfaren er på faregrad 2 og 3 kan det fortsatt gå flakskred som er store nok til å begrave et menneske og være livsfarlig, sier Høyem.
For Jotunheimen, som også har faregrad 2, oppfordrer skredvarslingen at man skal unngå store, åpne heng og legge turer til terreng som ikke har vært påvirket av terreng i det siste.
– Det er viktig å lese de lokale ferdselsrådene og sette seg inn i skredproblemene i tillegg til å se på selve graderingen av farevarselet. Legg også merke til endringer fra dag til dag. Det er ingen garanti for at man ikke selv kan utløse skred også når faregraden er lav, sier Høyem.
Røde Kors anbefaler alle å friske opp Fjellvettreglene, sørge for å pakke litt ekstra mat, drikke og klær i tursekken. I områder med skredterreng bør man også ha med spade og søkestang og sjekke værvarsel og skredvarsel ekstra nøye før turer i vinterfjellet.
For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no