Én av fem føler seg ensom i sommer

Sommeren er stille og ensom for mange av oss. Det er spesielt de unge som sier de i størst grad kjenner på ensomhet.

Sommeren byr på ferie og gode opplevelser for mange, men det kan også være en vanskelig tid om man er mye alene eller kjenner på ensomhet. 

– Mange uker med sommerferie kan også bety mange uker med ensomhet. Sommermånedene kan bli en lang og stille periode om man ikke har planer eller ikke føler seg inkludert sosialt, sier folkehelserådgiver Kaia Vedlog Kveen i Røde Kors.  

Hver tiende nordmann sier at de gruer seg til sommerferien, og 20 prosent av oss forteller at de er ensomme for tiden. Tallene kommer frem i en ny landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har utført på vegne av Røde Kors.  

Flere ensomme nå enn i fjor 

– Vi ser at dette er en økning sammenlignet med fjoråret. Dessverre er ensomhetstallene stabilt høye, og dette er urovekkende, forteller Kveen.  

Det er spesielt de yngste som sier at de kjenner på ensomhet. Mer enn hver fjerde person under 40 år sier at de føler seg ensomme for tiden.  

– Følelsen av ensomhet kan handle om å ikke ha noen å betro seg ti, eller mange noen å gjøre aktiviteter med. Denne vonde følelsen kan bli tydeligere i ferier der det ser ut som “alle” har morsomme planer og venner å være sammen med. Tallene speiler at mange føler på denne utenforskapen i ferien, sier Kveen.  

Dårlig økonomi kan påvirke ensomheten 

For mange er feriene spesielt krevende – mer enn hver syvende person sier at de er mer ensomme i ferier enn de er til vanlig. En lang periode høye priser og stor økonomisk usikkerhet kan for mange være med på å forsterke følelsen av å stå utenfor fellesskapet, som igjen kan være med på å forsteke følelsen av ensomhet.

– Det er mye hver og en av oss kan gjøre for å glede andre - også nå i ferietid. Det trenger ikke koste noe mer enn litt av tiden din. Et smil, et hei eller en telefonsamtale til noen du ikke har snakket med på en stund kan bety uendelig mye, forklarer folkehelserådgiveren. 

Røde Kors har ulike aktiviteter for mennesker som savner et fellesskap. Frivilligheten tar ikke ferie, og det er mange som har ulike aktiviteter gjennom sommeren for barn, ungdom og eldre. Kors på halsen, Røde Kors’ anonyme samtaletilbud for barn og ungdom, holder åpent gjennom hele sommeren.  

– Heldigvis kan vi også selv gjøre mye for å føle på et større fellesskap og fylle dagene med små, gode øyeblikk. Gå en tur ute i naturen, enten det er i parken, nabolaget eller skogen, smile til en fremmed eller bli med på en gratisaktivitet i lokalmiljøet. Det kan være fint å legge noen planer med seg selv eller andre, om dagene føles lange og ensomme i sommerferien, slik at man har noe å glede seg til. 

For pressehenvendelser, kontakt:  
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no