Frivillige såret i nødhjelpsinnsatsen i Libanon

Flere ganger denne uken har ambulansepersonell fra Røde Kors blitt skadd på oppdrag sør i Libanon.

– De frivillige jobber dag og natt og gjør det de kan for å nå fram til skadde. Ofte involverer det stor risiko, sier Håkon Jakob Røthing, programsjef i Røde Kors.

I Libanon er frivillige helt sentrale både i ambulansetjenesten og i det omfattende nødhjelpsarbeidet som pågår mens konflikten raser.

– Både i Libanon og i nabolandet Syria jobber frivillige for å hjelpe hundretusener som er rammet av konflikten. Dessverre har vi flere ganger den siste uken sett at ambulansepersonell fra Libanon Røde Kors har blitt skadd på utrykking etter angrep. Vi ber partene i konflikten om å respektere og beskytte helsepersonell slik at de får utført sine livsviktige oppgaver uten selv å risikere livet, sier Røthing.

Den 14. oktober ble fire ambulansearbeidere fra Libanon Røde Kors skadd på oppdrag for å hjelpe skadde etter et angrep sør i Libanon. Også onsdag denne uken ble to ambulansepersonell skadd av splinter mens de var på oppdrag sør i landet.

Libanon Røde Kors er den største ambulanseaktøren Libanon og driver også flere blodbanker. Til sammen driver de 51 ambulansestasjoner, 36 helseklinikker og 8 mobile helseklinikker. Røde Kors i Libanon har mer enn 12 000 frivillige.

– De står nå midt i en krise og en veldig vanskelig tid. Mange internt fordrevne har forlatt sine hjem og alt de eier, og trenger å få dekket helt grunnleggende behov. Siden konflikten startet har Libanon Røde Kors har delt ut over 312 000 nødhjelpsvarer og 270 000 måltider, forteller Røthing.

Stor nødhjelpsinnsats også i Syria

Mange mennesker har flyktet fra de hardest berørte delene av Libanon, spesielt områder i sør, Beka-dalen og sørlige forsteder til Beirut. Libanon er vertsland for omtrent 1,5 millioner syriske flyktninger, og opplever nå at syrere returnerer over grensen, men også at libanesere flykter til nabolandet.

– Mer enn 280 000 mennesker har krysset grensen til Syria, mange av dem er barn og det er stort behov for helsehjelp. Vi har flyttet en av de mobile helseklinikkene til grensen på syrisk side for å kunne gi helsehjelp til de som kommer nå, forteller Røthing.
Over 700 frivillige og ansatte fra Syrisk Røde Halvmåne er på plass for å hjelpe både på grenseovergangene og andre steder hvor de som kommer fra Libanon nå trenger humanitær hjelp. 58 prosent av de som har krysset grensen til Syria er barn og unge under 18 år, og til nå har 247 barn kommet alene.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no